Reuniţi în Adunarea Generală convocată pe tema proiectului privind pensiile speciale, aflat în dezbatere în Parlament, judecătorii Curţii de Apel Oradea au decis - în unanimitate - că nu sunt de acord cu o eventuală eliminare a pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi, evident, nici cu posibila creştere a vârstei de pensionare în sistemul judiciar.

Discuţiile judecătorilor au vizat proiectul de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, şi modificările propuse de coaliţia de guvernare, care prevăd creşterea treptată a vârstei de pensionare până la 65 de ani pentru toţi românii, inclusiv magistraţi şi militari, scăderea procentului pentru stabilirea pensiilor speciale la 65% din venituri, pentru toate categoriile de beneficiari, inclusiv pentru magistrați. În prezent, pentru această categorie, pensia se calculează ca 80% din veniturile din ultimul an.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Curții de Apel Oradea, judecătorii solicită celorlalte puteri ale statului să declanşeze de urgență "consultări reale și efective cu organele reprezentative ale sistemului judiciar, dar și cu sistemul judiciar însuși".

Aceștia consideră, de asemenea, că amendamentele depuse vor destabiliza sistemul judiciar și că „eliminarea intempestivă a pensiei de serviciu a magistraților” este de natură să afecteze „actul de justiție în substanța sa". Amendamentele, spun magistrații, ar duce în viitorul apropiat la blocarea sistemului judiciar, iar în timp "la depopularea iremediabilă" a acestuia. 

Totodată, judecătorii cer Guvernului să își respecte propria strategie de dezvoltare a sistemului judiciar pe anii 2022-2025, prin care şi-a asumat obligația să aloce fondurile necesare pentru ca sistemul judiciar să dispună efectiv de resurse umane și materiale adecvate pentru asigurarea unui act de justiție eficient, modern și de calitate.

„Judecătorii Curții de Apel Oradea au decis de asemenea să susțină demersurile legale ale personalului auxiliar și conex din instanțe, pe care aceștia le vor întreprinde în scopul renunțării la preconizatele modificări legislative care vizează majorarea vârstei de pensionare de la 60 de ani la 65 de ani, în condițiile în care o asemenea vârstă de pensionare, în contextul realităților din sistemul judiciar, ar fi de natură să le afecteze însăși substanța dreptului", se mai arată în informare. 

Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor Curții de Apel Oradea va fi comunicată Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Președintelui Senatului și Camerei Deputaților "în vederea luării de urgență a măsurilor ce se impun în scopul asigurării stabilității sistemului judiciar și a respectării drepturilor cetățenilor la un act de justiție independent, eficient și de calitate înfăptuit într-un termen optim și rezonabil".

Citiţi punctul de vedere al judecătorilor Curţii de Apel Oradea în scandalul pensiilor speciale: 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!