Judecătoria Oradea a refuzat arestarea lui Claudiu Petru Postoveanu (foto), 36 de ani, un orădean celebru pentru numărul mare de înşelăciuni pe care le-a comis de-a lungul anilor şi judecat în prezent pentru înşelăciuni de peste 1,5 milioane lei.

Arestarea lui Postoveanu a fost solicitată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, care îl anchetează tot pentru înşelăciune, într-un dosar în care este acuzat că a prejudiciat 5 societăţi comerciale din Oradea, Bucureşti şi Aleşd, de la care a cumpărat anvelope, cabluri, instalaţii sanitare şi altele, pentru plata cărora a folosit file cec fără acoperire şi ordine de plată falsificate.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu a declarat, marţi, că prejudiciul pe care bărbatul l-a provocat în cele cinci cazuri se ridică la 108.933 lei şi este nerecuperat.

Nemulţumiţi de decizia Judecătoriei, procurorii au atacat-o deja la Tribunalul Bihor. Anchetatorii susţin că bărbatul reprezintă un pericol social în contextul în care începând din 2000 a fost condamnat pentru înşelăciuni în Sibiu, Alba Iulia, Satu Mare, Huedin, Braşov, Cluj Napoca şi Oradea iar în prezent este judecat la Oradea pentru alte fapte similare comise atât în paguba unor firme din Bihor cât şi din alte zone ală ţării, în care prejudiciul se ridică la peste 1,5 milioane de lei.

"În respectivul dosar, a fost condamnat de Tribunalul Bihor la 10 ani de închisoare cu executare, însă sentinţa nu este definitivă încă. Inculpatul mai are încă un dosar, tot un prejudiciu mare, în anchetă", a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra.

Potrivit procurorului, bărbatul nu are nici un fel de reţineri şi a mers până acolo încât, pentru a-şi impresiona una dintre victime, şi-a declarat soţia şi copiii morţi într-un accident. De altfel, în 2000, Postoveanu a înşelat până şi copii din şcoala "Dacia" cu clasele I-VIII unde învăţau şi fiicele concubinei sale.

Bărbatul s-a oferit să se ocupe de organizarea unei excursii în nordul Moldovei cu un grup de 100 de copii şi profesori. După ce a strâns banii de la 107 elevi, profesori şi părinţi interesaţi să participe, Postoveanu s-a făcut nevăzut, anunţând şcoala printr-o adresă că excursia s-a anulat. "Pentru escrocheria respectivă, Claudiu Petru Postoveanu a fost condamnat abia în 2007, la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare", a explicat Gavra.

BIHOREANUL a reuşit să poarte o scurtă discuţie cu bărbatul, în urmă cu câteva luni, aflând în acest fel că acesta nu are remuşcări pentru modul în care îşi câştigă "pâinea". "Cât timp există fraieri, voi avea şi eu din ce să trăiesc", a explicat fără menajamente Postoveanu, susţinând totodată că are deja "câteva lovituri pregătite", semn că nici nu intenţionează să se oprească în curând. Legat de noul său dosar, Postoveanu susţine că reprezentanţii firmelor înşeate sunt la fel de vinovaţi ca şi el. "Ei nu mi-au dat facturi, eu nu le-am plătit. Dar pe ei de ce nu îi cercetează nimeni pentru evaziune fiscală?", se întreabă bărbatul care e nemulţumit şi de faptul că poiţiştii şi procurorii nu i-au respectat drepturile în timpul cercetărilor. "M-au dus la Poliţie cu mandat de aducere, fără citaţie, fără nimic. M-au reţinut dimineaţa la ora 9, apoi pe avocatul meu l-au trimis acasă iar noaptea la ora 11 m-au dus la audieri, la procuror. Ce treabă e asta? Poliţia română să înveţe să respecte procedurile, şeful SIF să-şi înveţe oamenii. Că din această cauză nu s-a emis mandat, vă spun eu, pentru că nu s-au respectat procedurile. Deoarece judecătorul a văzut ce s-a întâmplat, faptul că poliţiştii au încălcat legea", a explicat Postoveanu.