Procesul fugii lui Omar Hayssam din ţară, care se judecă la Curtea de Apel Oradea, a fost amânat, din nou, la termenul de miercuri, după ce avocatul sirianului a depus în instanţă un document care atestă că acesta este încarcerat într-un penitenciar militar din Siria.

Documentul a mai fost depus şi într-un alt dosar al sirianului în care acesta este acuzat de înşelarea mai multor firme de leasing cu capete de tractor Volvo, pe care le-a exportat cu acte false în Siria şi Egipt, şi care se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Actul în cauză este o decizie executorie a Înaltei Curţi de Securitate siriană, din 9 august 2010, potrivit căreia Omar Hayssam a fost arestat pe 9 ianuarie 2008 şi condamnat la 4 ani de muncă silnică pentru săvârşirea unor infracţiuni la o lege specială a statului sirian.

"Decizia a fost transmisă familiei lui Omar Hayssam. Din conţinutul acesteia reiese că acesta a fost condamnat pentru atentat la siguranţa statului sirian, prin colaborare cu statul israelian. Totodată conţine adresa unde poate fi citat şi unde autorităţile române pot face demersuri pentru a-l găsi şi audia", a explicat avocatul Ion Cazacu.

Totodată, avocatul a criticat şi adresa lapidară transmisă la Oradea de Ministerul de Externe care se rezumă la o notă verbală primită din Siria potrivit căreia Omar Hayssam nu a fost găsit la domiciliul părinţilor săi.

"Se arată în document că s-au făcut demersuri pentru a-l găsi la locuinţa tatălui său iar acesta ar fi spus că nu şi-a văzut fiul de 3 ani. Este cel puţin curios că ar fi spus acest lucru din moment ce l-a vizitat la închisoare, i-a dus mâncare şi medicamente", a specificat Cazacu, solicitând reluarea demersurilor pentru găsirea lui Hayssam. "Acum există informaţii certe unde poate fi găsit. Este în stare de detenţie, care poate dura până în ianuarie 2012, potrivit sentinţei", a mai declarat Cazacu.

Deşi procurorul de şedinţă al DIICOT Bihor a cerut judecătorilor respingerea solicitării făcute de avocat, pe considerentul că procesul trenează de mai mulţi ani, timp în care autorităţile statului au făcut suficiente încercări pentru a-l găsi pe sirian, judecătorul cauzei, Traian Munteanu, a decis să amâne procesul cu încă 6 luni.

"Nu se poate trece la judecarea unei cauze dacă există dovezi că inculpatul este arestat într-o altă cauză, chiar dacă într-un alt stat, şi poate fi înştiinţat despre procesul său. Este imperios necesar să se procedeze la citarea inculpatului, pe cale diplomatică, din Penitenciarul Militar nr. 1 Siria, aşa cum se specifică în document. De asemenea, vom solicita Ministerului de Justiţie să depună eforturi pentru ca, în baza tratatului bilateral între România şi Siria, să se realizeze audierea inculpatului prin videoconferinţă", a arătat judecătorul.

Magistratul a mai anunţat faptul că documentele clasificate din dosarul sirianului au fost transmise la Oradea, iar avocaţii care deţin certificate ORNISS le pot studia într-o sală special amenajată în incinta Curţii de Apel pentru păstrarea documentelor clasificate. "Atât eu cât şi procurorul am studiat aceste dosare. În cazul în care domnii avocaţi doresc să le studieze, acest lucru este posibil acum", a mai spus Munteanu.