Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicităţii rezultatele concursului organizat pentru ocuparea funcţiilor de conducere la instanţele şi parchetele din ţară. Astfel, judecătorul maramureşan Andrei Rus este noul preşedinte al Curţii de Apel Oradea cu o medie de 9,345, în timp ce vicepreşedintele instanţei e Laura Băican (foto), care şi-a întrecut şeful la cunoştinţe, acumulând o medie de 9,405.

Funcţia de vicepreşedinte la Tribunalul Bihor, rămasă vacantă după ce titularul - judecătoarea Carmen Domocoş - a reuşit la concursul organizat pentru ocuparea postului de preşedinte, o are acum ca titular pe judecătoarea Crina Muntean, şefa Secţiei penale a instanţei, care a obţinut o medie de 9,380, în timp ce contracandidatul ei, judecătorul Dorian Chiriţă, a fost notat cu media 6,570.

La Marghita, preşedintele în exerciţiu, judecătorul Ioan Gal, nu a mai reuşit să câştige un nou mandat. Magistratul a obţinut o medie de 7,075, fiind surclasat de contracandidatul său, judecătorul Marian Vlad, care a oţinut 7,475.

Judecătoria Aleşd are un nou preşedinte, în persoana judecătoarei Diana Comşa, de la Tribunalul Bihor. Comşa a rămas să candideze de una singură, după ce fosta deţinătoare a funcţiei, Maria Stanciu, care s-a înscris iniţial pentru un nou mandat, şi-a retras subit candidatura. Diana Comşa a obţinut la concurs 8,715.

Şi la Judecătoria Beiuş se schimbă conducerea, fosta preşedintă a instanţei, Ancuţa Gavrilă, fiind înlocuită în urma concursului cu Marius Capotă, care a fost notat cu 8,825.

Concursul pentru posturile de conducere ale instanţelor şi parchetelor s-a desfăşurat în perioada 12 septembrie - 4 decembrie, iar în cursă se puteau înscrie magistraţi care au obţinut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, respectiv îndeplineau condiţiile de vechime şi grad. Concursul a constat într-o testare psihologică, prezentarea unui proiect de management şi o probă scrisă, ce conţine întrebări specifice legate de management, comunicare şi resurse umane.