Judecătorul Cristi Danileț, cunoscut atât pentru pledoariile sale pentru reformarea sistemului judiciar, cât și pentru lecțiile de educație juridică în școli, se pensionează la vârsta de numai 48 ani.

„Sper să fie aprobată”

Secția pentru judecători a CSM are pe agendă și va trebui să soluționeze, în perioada următoare, cererea de pensionare pe care Danileț a depus-o, potrivit spuselor sale, la finele lunii decembrie a anului trecut.

„Am depus cererea de pensionare la Consiliul Superior al Magistraturii și sper să fie aprobată, pentru ca apoi președintele României să semneze decretul de eliberare din funcție”, a declarat, vineri, pentru BIHOREANUL, judecătorul Cristi Danileț, care a precizat că în luna ianuarie a anului trecut a adunat 25 de ani de vechime în magistratură.

Întrebat cu privire la motivele care l-au determinat să solicite pensionarea, Danileț a arătat că „în principal” este vorba despre faptul că s-a săturat să facă naveta la Cluj de la Oradea, unde s-a stabilit din 2020, inclusiv cu domiciliul în cartea de identitate.

Nivelul de „suportabilitate”, depășit

„Am depus încă din 2022 o cerere de transfer de la Tribunalul Cluj la Tribunalul Bihor, dar din păcate CSM a refuzat să o soluționeze, în mod complet nejustificat. Acum câteva luni am cerut din nou soluționarea cererii, dar tot fără rezultat. Or, eu fac naveta săptămânal de la Oradea, oboseala și cheltuielile sunt foarte mari și nu mai are rost să stau așa. Am și eu un anumit nivel de suportabilitate”, a spus Danileț.

Pe de altă parte, acesta a invocat și „acțiunile disciplinare vexatorii” declanșate împotriva sa de Inspecția Judiciară, invocând ca pretexte postări făcute pe Facebook cu clipuri ce-l înfățișau tunzând vegetația sau curățind piscina în curtea propriei case, dar și acuza că ar fi făcut politică prin intermediul unei ONG, Asociația VeDem Just. „Am fost nevoit să apelez la Curtea Supremă ca să fie anulate suspendările mele din magistratură”, a amintit Danileț.

În fine, acesta a admis că un al treilea motiv pentru care a ales pensionarea este faptul că în prezent există condiții „mai bune” pentru magistrații care se retrag din activitate. Întrebat despre cuantumul pensiei, Danileț a spus că încă nu știe cât va fi aceasta, dar ele au determinat un val de pensionări din sistemul judiciar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!