Scandalul săptămânii trecute a fost asigurat de câteva hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii, o instituţie a cărei activitate e cvasi-necunoscută imensei majorităţi a românilor, dar care le influenţează decisiv vieţile, tuturor, şi nu în bine. Judecătorul Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj a fost exclus din magistratură, iar cinci judecători ai Curţii de Apel Constanţa suspendaţi, retrogradaţi sau sancţionaţi cu diminuări salariale - lăsaţi, aşadar, fără perspectiva promovării.

Dacă magistraţii constănţeni, "vinovaţi" că au condamnat politicieni şi afacerişti locali corupţi la ani grei de închisoare, au ghinionul să nu se bucure de notorietatea lui Danileţ, acesta din urmă e cunoscut opiniei publice (inclusiv locale): a fost consilierul ministrului Monica Macovei (apoi vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea), a pledat pentru reformarea Justiţiei prin participarea atât la dezbateri publice, cât şi la proteste ale magistraţilor în epoca Dragnea, prin luări de poziţie pe Facebook şi prin cursuri de educaţie juridică în şcoli. 

CSM i-a imputat două postări video pe Tik Tok, într-un filmuleţ Danileţ făcând mişcări de kata într-o piscină, iar în celălalt tăind un gard viu. Suficient, în ochii tovarăşilor din CSM (un fel de CCR până acum mai discret), cât să justifice măsura radicală a înlăturării sale din profesie, după ce în 2019 fusese sancţionat pentru critici pe Facebook privind politica penală favorabilă inculpaţilor. Şi nu doar din procesele de corupţie, ci şi pentru violuri, crime, tâlhării, delapidări etc.

În apărarea lui Danileţ au sărit scriitori, ONG-işti, politicieni din USR şi PNL, ba chiar şi Ambasada SUA, motiv ca "suveraniştii" din justiţia autohtonă să acuze amestecul străin în treburile noastre interne. Până una-alta, magistratul e suspendat, soarta sa urmând s-o decidă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care va soluţiona contestaţia împotriva hotărârii CSM. 

Problema noastră, a cetăţenilor, e că acelaşi CSM se dovedeşte prietenos faţă de o altă categorie de magistraţi, care achită inculpaţii pe bandă rulantă, care fac comentarii nu doar despre politicile publice, ci partinice de-a dreptul, ori mai nou propagă teorii conspiraţioniste despre pandemie şi vaccinuri. Pe scurt, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!

Dar ce legătură există între Danileţ, în general între magistraţi, şi cozile din vamă? Păi, este, fiindcă starea justiţiei din România, mai coruptă chiar decât politica, face imposibilă desfiinţarea celebrului MCV, Mecanismul de Control şi Verificare instituit de UE la aderare, iar cu acesta nu putem intra în Schengen, aşa încât cetăţenii şi mărfurile noastre să circule fără piedici în Europa.

Simplificând la maximum, fiecare dintre noi, plus TIR-urile noastre, stăm în vămi din cauza justiţiei. Baiul e că aşa vom mai sta, mult şi bine, atât timp cât sinapsele românului, de rând sau întreprinzător, nu vor face legătura cu mizeria din justiţia coruptă şi retrogradă.