Judecătorul Mihail Udroiu de la Curtea de Apel Oradea, singurul magistrat din Bihor care a candidat, în această sesiune, pentru un post de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a reuşit să treacă de toate probele. Udroiu promovează astfel la Secţia Penală a ÎCCJ.

În vârstă de 46 ani, Mihail Udroiu este unul dintre cei mai titraţi magistraţi români în materie penală, doctor în drept, profesor universitar şi formator la Institutul Naţional al Magistraturii, la disciplina Drept penal şi Drept procesual penal. 

Judecătorul Mihail Udroiu se află pentru a treia oară în faţa comisiei de examen pentru postul de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În două rânduri, în 2020 şi 2021, comisia l-a respins în favoarea colegelor Laura Soane (2020) și Adina Cioflan (2021), iar toamna trecută, deşi iniţial s-a înscris la concurs, judecătorul şi-a retras ulterior candidatura. 

Judecătorul Mihail Udroiu a făcut parte din Comisia de elaborare a noului Cod penal, a noului Cod de procedură penală şi din Comisia de elaborare a proiectului Legii pentru punerea în aplicare a Codului penal, este autor a peste 60 de studii și articole publicate în reviste de specialitate, dar şi a zeci de cărţi premiate, inclusiv de Academia Română, iar la prima probă a acestui concurs, a întrunit printre cele mai mari punctaje, de 90.  

Concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a organizat în perioada aprilie - septembrie 2023, pentru ocuparea a 17 posturi vacante, la secţiile Penală (7 posturi), Civilă (4 posturi) şi de contencios administrativ şi fiscal (6 posturi).

La concurs se puteau înscrie judecătorii cu o vechime efectivă de cel puţin 18 ani în magistratură şi 3 ani în funcţia de judecător la Curtea de Apel, cu calificativul "foarte bine" la ultimele 3 evaluări şi care să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.

Concursul a constat din două probe: o evaluare a actelor întocmite de magistraţi în ultimii 5 ani - hotărâri judecătoreşti ori lucrări de specialitate care privesc activitatea lor de magistrați - şi un interviu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!