Judecătorul Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea a fost suspendat din magistratură, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au anunţat punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa pentru fapte de corupţie.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, Monica Prejmereanu, a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, că, în cursul după-amiezii de luni, secţia pentru judecători a CSM a luat act de ancheta desfăşurată împotriva judecătorului orădean şi a hotărât suspendarea acestuia din funcţie până la lămurirea situaţiei.

"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie a judecătorului Mircea Puşcaş, începând cu data de 28 ianuarie", a declarat purtătorul de cuvânt al CSM.

Suspendarea magistratului s-a decis în urma noii anchete demarate împotriva lui de procurorii DNA, sub acuzaţia de trafic de influenţă. Din cercetările efectuate până în prezent rezultă că, în cursul anului 2009, Puşcaş, la vremea respectivă judecător la Tribunalul Bihor, ar fi pretins şi primit de la un denunţător suma de 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă un judecător din cadrul unei instanţe din Oradea şi să-l determine să pronunţe o pedeapsă cu suspendare condiţionată într-un dosar penal al acestuia.

De asemenea, 2011, Puşcaş ar fi pretins de la aceeaşi persoană 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea ca să-l achite într-un alt dosar penal.

Potrivit documentului, banii au fost pretinşi prin intermediul unui afacerist din zona Marghitei, Marcel Piştuca, reţinut de procurorii DNA pentru 24 ore.

Din totalul sumei, judecătorul a primit numai 20.000 de euro, atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată, iar denunţătorul a şi fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea.

De asemenea, la scurt timp, instanţa de judecată l-a condamnat la închisoare şi în dosarul pentru a cărei soluţionare favorabilă acesta îi plătise lui Puşcaş cei 1.500 de euro în anul 2009.

Sâmbătă, atât Puşcaş cât şi Piştuca au fost prezentaţi de către procurorii DNA Oradea în faţa Curţii de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă, însă instanţa a respins cererea, dispunând în cazul celor doi doar interdicţia de a părăsi ţara pentru următoarele 30 zile (în caul lui Puşcaş) şi 29 de zile (în cazul lui Piştuca).

Judecător în judecată

Luni, procurorii DNA Oradea au finalizat ancheta într-un alt caz în care apare numele magistratului Mircea Puşcaş. Este vorba despre dosarul deschis pe numele comisarului Florian Rob, şeful Secţiei Poliţie Rurală Ciumeghiu, pentru trafic de influenţă. Ofiţerului i se impută faptul că ar fi pretins unor hoţi din Oradea să plătească 1000 euro iar unuia dintre ei să-şi pună la bătaie şi propria fiică pentru o partidă de sex cu judecătorul Mircea Puşcaş care urma să pronunţe soluţia în dosarul lor.

Potrivit unui comunicat făcut public, marţi, de Biroul de presă al DNA, "inculpatul Rob Florian a pretins de la două persoane denunțătoare suma de 1.000 euro și alte foloase nepatrimoniale pentru o altă persoană, lăsând să se înţeleagă că își va exercita influența asupra judecătorilor ce compuneau completul învestit cu judecarea recursului într-o cauză penală în care cele două persoane erau inculpate, astfel încât să pronunțe o hotărâre cu pedepse mai blânde față de cele ce fuseseră aplicate de instanța de fond".

Ulterior, se specifică în document, pe 28 februarie 2012, "Curtea de Apel Oradea, mai precis completul de judecată din care a făcut parte şi inculpatul Puşcaş Mircea, a admis recursul unuia dintre denunţători şi i-a redus pedeapsa aplicată de instanţa de fond, fără a admite şi recursul celuilalt denunţător".

În timpul anchetei, mai spun procurorii, în condiţiile în care, din probele administrate, procurorii au stabilit că inculpatul Rob Florian a promis denunţătorilor că va interveni la judecătorul Puşcaş Mircea, acesta din urmă a făcut afirmaţii mincinoase cu ocazia audierii sale în calitate de martor, susţinând că inculpatul Rob Florian nu a intervenit niciodată la el pentru ameliorarea situaţiei juridice a persoanelor judecate de completul din care făcea parte.

Ca urmare, magistratul a fost pus sub acuzaţia de mărturie mincinoasă.

Luni, procurorii DNA au finalizat ancheta în caz, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi împotriva magistratului, şi trimiterea în judecată a acestuia alături de poliţist.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul MAI - Direcția Generală Anticorupție.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Cluj, instanţă desemnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să judece această cauză în fond. Decizia a fost luată după ce, la solicitarea procurorilor DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus strămutarea cazului.