Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, vineri, recursul formulat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cazul judecătorului Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea, cercetat pentru trafic de influenţă şi complicelui său, Marcel Piştuca.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, săptămâna trecută, sâmbătă, Curtea de Apel Oradea a respins cererea de arestare formulată pe numele celor doi de procurorii DNA Oradea, dispunând doar interdicţia de a părăsi ţara pentru 30 zile (pentru Puşcaş) şi 29 zile (pentru Piştuca).

Decizia a fost atacată de procurorii DNA Oradea iar procesul s-a reluat, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În urma dezbaterilor, magistraţii din Capitală au hotărât că Puşcaş şi Piştuca rămân doar cu interdicţia de a părăsi ţara. "Pe durata măsurii de a nu părăsi ţara, cei doi au interdicţia de a comunica direct sau indirect unul cu celălalt, să se apropie sau să comunice direct sau indirect cu denunţătorul şi martorii. Restul dispoziţiilor de la Curtea de Apel Oradea au fost menţinute", a comunicat, vineri seară, Biroul de presă al ICCJ.

Decizia pronunţată vineri este definitivă.

Procurorii DNA Oradea au anunţat săptămâna trecută punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva judecătorului Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea, acuzat că ar fi pretins şi primit bani de la un interlop judecat în mai multe dosare, iar ca urmare începând cu 28 ianuarie, acesta a fost suspendat din magistratură.

Potrivit unei informări a DNA Oradea, în cursul anului 2009, Puşcaş, la vremea respectivă judecător la Tribunalul Bihor, a pretins şi primit de la un denunţător suma de 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă un judecător din cadrul unei instanţe din Oradea şi să-l determine să pronunţe faţă de denunţător o pedeapsă cu suspendare condiţionată. Ulterior, în cursul anului 2011, Puşcaş ar fi pretins de la acelaşi denunţător 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea ca să-l achite pe denunţător într-un alt dosar.

Banii au fost pretinşi prin intermediul unui afacerist din Săcueni, Marcel Piştuca. "Din aceşti bani, Puşcaş a primit 20.000 de euro, atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată. Denunţătorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, la scurt timp, instanţa de judecată l-a condamnat închisoare şi în dosarul pentru a cărei soluţionare favorabilă acesta i-a plătit inculpatului Puşcaş cei 1.500 de euro în anul 2009", se specifica în informarea DNA.

Pe 24 ianuarie, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva magistratului de la Curtea de Apel Oradea, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă dar şi împotriva lui Marcel Piştuca în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la trafic de influenţă. Pe 25 ianuarie, Marcel Piştuca a fost reţinut pentru 24 de ore iar o zi mai târziu, ambii au fost prezentaţi Curţii de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile (în cazul lui Piştuca) şi 30 de zile, (în cazul lui Puşcaş). Curtea a respins însă cererea procurorilor anticorupţie.