Cinci persoane, între care se află şi judecătorul Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea, au fost trimise în judecată de procurorii DNA Oradea într-un dosar de corupţie.

Potrivit unui comunicat făcut public, joi, de Biroul de presă al DNA, Mircea Puşcaş a fost trimis în faţa instanţei pentru luare de mită alături de doi traficanţi de ţigări din Maramureş, Petru Cocian şi Mihai Halas, acuzaţi la rândul lor de trafic de influenţă, dare de mită şi compărare de influenţă. Totodată, au fost trimişi în judecată şi doi oameni de afaceri, unul din Maramureş, Ioan Adrian Mihai, acuzat de complicitate la trafic de influenţă, respectiv orădeanul Mihăiţă Teleptean, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă, complicitate la dare de mită şi complicitate la luare de mită.

Şpagă cu contract

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în cursul lunii septembrie 2012, judecătorul Mircea Puşcaş le-a pretins celor doi traficanţi de ţigări, Petru Cocian şi Mihai Halas, prin intermediul afaceristului Mihăiţă Teleptean, să cumpere de la cumnatul său un autoturism marca BMW cu o sumă mai mare cu aproximativ 10.000 euro decât preţul real al maşinii, pentru ca, în schimb, să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea.

Cei doi fuseseră condamnaţi în primă instanţă la pedepse privative de libertate pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie în concurs cu infracţiuni de contrabandă, decizie faţă de care cei doi au declarat apel, care se află şi în prezent pe rolul Curţii de Apel.

Cum tranzacţia auto nu s-a perfectat, Teleptean a pretins de la Cocian şi Halas, câte 20.000 euro, în total 40.000 euro, sumă în schimbul căreia judecătorul să pronunţe o soluţie favorabilă în dosarul celor doi.

"Din totalul sumei pretinse, Halas Mihai i-a remis lui Teleptean suma de 10.000 euro prin intermediul lui Mihai Ioan-Adrian. Ulterior, banii au fost restituiţi, urmând ca, potrivit unei înţelegeri între inculpaţi, toţi banii să fie daţi, prin intermediari, după pronunţarea, în apel, a unei decizii favorabile celor doi", se specifică în comunicat.

Cu "antecedente"

Procesul intentat pe numele magistratului Mircea Puşcaş este al treilea şi se va judeca la Curtea de Apel Cluj. Tot aici, Puşcaş este judecat pentru mărturie mincinoasă într-un dosar în care a fost trimis în faţa instanţei alături de comisar Florian Rob, fostul şef al Poliţiei Rurale Ciumeghiu, arestat pe 17 ianuarie pentru trafic de influenţă. Rob fusese denunţat chiar de informatorul său şi de un alt hoţ, de la care ar fi pretins 1000 euro şi chiar o partidă de sex cu fiica unuia dintre ei, pentru judecătorul Mircea Puşcaş, cel care urma să pronunţe soluţia în dosarul lor.

Totodată, judecătorul are un dosar şi pe rolul Curţii de Apel Timişoara. În cauza respectivă, Direcţia Naţională Anticorupţie l-a trimis în judecată pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi trei infracţiuni de fals în declaraţii, din care una în formă continuată, pentru fapte din 2009 respectiv 2011.

Magistratul este acuzat că, în cursul anului 2009, ca judecător la Tribunalul Bihor, a pretins şi primit 1.500 de euro de la Ştefan Balla, un personaj cunoscut în zona Marghitei, profilat pe comerţ cu cereale, combustibil şi transporturi, care era judecat pentru evaziune fiscală. În schimbul banilor, magistratul i-a promis individului că va interveni pe lângă colegii judecători ca să pronunţe o pedeapsă cu suspendare condiţionată atât la judecata în fond, cât şi în căile de atac.

De asemenea, în cursul anului 2011, Mircea Puşcaş, devenit între timp judecător la Curtea de Apel Oradea, a pretins de la acelaşi Balla, prin intermediul lui Marcel Piştuca, un prieten de-al său din Marghita, 50.000 de euro ca să intervină pe lângă judecători din cadrul Curţii şi să-i determine să-l achite pe afacerist într-o altă cauză în care era judecat pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire.

Citiţi despre "afacerile" penale ale judecătorului Mircea Puşcaş în articolele:

Şpagă pentru libertate: Judecătorul Mircea Puşcaş, destinatarul mitei de la traficanţii de ţigări?

Borfaş în robă: Secretele judecătorului Mircea Puşcaş, dezvăluite de rechizitoriul DNA!

Sentinţă pe sex: Denunţătorul poliţistului Florin Rob este chiar unul dintre foştii săi "ciripitori"!