Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, trimiterea în judecată a magistratului orădean Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi trei infracţiuni de fals în declaraţii, din care una în formă continuată, respectiv a complicelui său, marghitanul Marcel Piştuca.

Şpagă degeaba

În rechizitoriul întocmit, procurorii susţin că, în cursul anului 2009, Puşcaş, la acea dată judecător la Tribunalul Bihor, a pretins şi primit 1.500 de euro de la Ştefan Balla, un personaj cunoscut în zona Marghitei, profilat pe comerţ cu cereale, combustibil şi transporturi, care era judecat pentru evaziune fiscală. În schimbul banilor, magistratul i-a promis individului că va interveni pe lângă colegii judecători ca să pronunţe o pedeapsă cu suspendare condiţionată atât la judecata în fond, cât şi în căile de atac.

De asemenea, în cursul anului 2011, Mircea Puşcaş, devenit între timp judecător la Curtea de Apel Oradea, a pretins de la acelaşi Balla, prin intermediul lui Marcel Piştuca, un prieten de-al său din Marghita, 50.000 de euro ca să intervină pe lângă judecători din cadrul Curţii şi să-i determine să-l achite pe afacerist într-o altă cauză în care era judecat pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire.

"Din suma pretinsă, judecătorul a primit 20.000 de euro (ca să intervină pe lângă complet - n.r.), atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată", se specifică în comunicat.

Ca urmare, Balla a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, la scurt timp, Curtea de Apel Oradea l-a condamnat pe denunţător la închisoare cu executare şi în dosarul de evaziune fiscală, pentru care Puşcaş pretinsese cei 1.500 de euro în 2009.

Încurcături la avere

Pe de altă parte, judecătorului orădean i se impută faptul că în cuprinsul declaraţiilor de avere date în anul 2010 a omis să menţioneze că a cumpărat şi apoi a vândut un autoturism marca Audi A 4. "În plus, în cuprinsul declaraţiilor de avere din anii 2011 şi 2012, inculpatul Puşcaş Mircea a omis să menţioneze că a împrumutat o persoană fizică cu echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro, în condiţiile în care legea impune declararea împrumuturilor cu o valoare mai mare de 5.000 de euro", se mai menţionează în document.

Pe 24 ianuarie, Consiliul Superior al Magistraturii, Secţia pentru judecători, a încuviinţat arestarea preventivă a lui Puşcaş, măsură cerută de procurorii DNA, care însă a fost înlocuită cu interdicţia de a părăsi ţara de către Curtea de Apel Oradea şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, măsură ce a fost prelungită ulterior.

Totodată, pe 26 ianuarie, CSM a dispus suspendarea din funcţie a magistratului orădean, până la finalizarea procesului penal, care se va judeca la Curtea de Apel Timişoara, instanţă desemnată de Înalta Curte.

"La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din alte structuri specializate în culegerea de informaţii şi în combaterea corupţiei", se mai spune în comunicatul DNA.

Alte dosare, la rând

În acelaşi dosar, procurorii DNA Oradea l-au pus sub învinuire şi pe judecătorul Traian Munteanu, colegul lui Puşcaş, faţă de care cercetările s-a disjuns şi sunt continuate, sub acuzaţia de luare de mită.

Mircea Puşcaş a mai fost trimis în judecată şi pentru mărturie mincinoasă, în dosarul deschis pentru trafic de influenţă pe numele comisarului Florian Rob, fostul şef al Secţiei Poliţie Rurală Ciumeghiu, denunţat de doi hoţi, care pretind că acesta ar fi cerut 1.000 de euro şi o noapte de amor pe care fiica celui din urmă urma s-o petreacă cu judecătorul.

De asemenea, magistratul a mai fost pus sub învinuire pentru luare de mită în cazul unor maramureşeni, Petru Cocian şi Mihai Halas, care susţin că i-au promis 40.000 euro pentru o sentinţă favorabilă în procesul care se afla pe rolul Curţii de Apel Oradea şi în care, în prima fază, la Tribunalul Satu Mare, fuseseră condamnaţi la închisoare cu executare: Halas la 9 ani, iar Cocian la 6 ani.