Curtea de Apel Timişoara s-a pronunţat, marţi, după două săptămâni de deliberări, în procesul judecătorului Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea, trimis în faţa instanţei de procurorii DNA Oradea, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi trei infracţiuni de fals în declaraţii, din care una în formă continuată, pentru fapte din 2009, respectiv 2011.

Filiera "Marghita"

Este vorba despre dosarul în care Puşcaş e acuzat că, în cursul anului 2009, ca judecător la Tribunalul Bihor, a pretins şi primit 1.500 de euro de la Ştefan Balla, un personaj cunoscut în zona Marghitei, profilat pe comerţ cu cereale, combustibil şi transporturi, care era judecat pentru evaziune fiscală. În schimbul banilor, magistratul i-a promis afaceristului că va interveni pe lângă colegii judecători ca să pronunţe o pedeapsă cu suspendare condiţionată atât la judecata în fond, cât şi în căile de atac.

De asemenea, în cursul anului 2011, Mircea Puşcaş, devenit între timp judecător la Curtea de Apel Oradea, a pretins de la acelaşi Balla, prin intermediul lui Marcel Piştuca (un prieten de-al său din Marghita, trimis de asemenea în judecată în dosar), 50.000 de euro ca să intervină pe lângă judecători din cadrul Curţii şi să-i determine să-l achite pe afacerist într-o altă cauză în care era judecat pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire.

În urma dezbaterilor, judecătorii Curţii de Apel Timişoara au dispus condamnarea lui Puşcaş la 4 ani de închisoare cu executare. Totodată, intermediarului şpăgilor, Marcel Piştuca, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

De asemenea, magistraţii timişoreni l-au obligat pe judecătorul orădean la cheltuieli judiciare în valoare de 40.000 lei către stat, în timp ce complicele său trebuie să achite cheltuieli judiciare de 20.000 lei.

Sentinţa Curţii de Apel Timişoara nu este definitivă. Ea poate fi atacată, prin apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

Lele: „Sentinţă netemeinică"

Avocatul Alexandru Lele, apărătorul magistratului orădean a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, că va uza de calea de atac deoarece consideră verdictul netemeinic.

„Această sentinţă nu se bazează pe probe, ci doar pe declaraţiile unui puşcăriaş, ale fostei sale soţii şi a unui colaborator frecvent al DNA", susţine Lele, care aşteaptă ca judecătorii Curţii de Apel Timişoara să-şi argumenteze decizia.

„Vrem să vedem cum a reuşit rechizitoriul DNA să convingă instanţa, în condiţiile în care procurorii nu au interceptări, nicio probă decât acele declaraţii, dintre care unele, cele date de colaboratorul DNA, se bat cap în cap. Nu înţeleg de ce acele neconcordanţe au fost ignorate de instanţă", a mai arătat avocatul.

"Salbă" de dosare

În paralel, Mircea Puşcaş mai este judecat şi la Curtea de Apel Cluj, tot într-un dosar al DNA Oradea, în care i se impută că a pretins de la doi traficanţi de ţigări, Petru Cocian şi Mihai Halas, să cumpere de la cumnatul său un autoturism marca BMW cu o sumă mai mare cu aproximativ 10.000 euro decât preţul real al maşinii, pentru ca, în schimb, să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea.

Totodată, magistratul e judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru mărturie mincinoasă, într-un dosar în care a fost trimis în faţa instanţei alături de comisarul Florian Rob, fostul şef al Poliţiei Rurale Ciumeghiu, denunţat de informatorul său şi de un alt hoţ, de la care ar fi pretins 1000 euro şi chiar o partidă de sex cu fiica unuia dintre ei, pentru judecătorul Mircea Puşcaş, cel care urma să pronunţe soluţia în dosarul lor.

În acest ultim caz, Curtea de Apel Cluj a dispus condamnarea poliţistului la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, şi totodată achitarea judecătorului.