După doi ani de pandemie, sistemul sanitar din Oradea revine la normalitate, dar una totuşi diferită, modelată atât de unificarea spitalelor Municipal şi Judeţean sub conducerea unei firme, cât şi de criza din Ucraina, care a impus declanşarea unui plan special pentru situaţii de urgenţă, cu paturi rezervate pentru refugiaţi şi chiar răniţi de război.

BIHOREANUL vă spune cum va funcţiona, începând din această săptămână, mega Spitalul Judeţean, ce efecte vor avea schimbările asupra pacienţilor, unde vor fi trataţi bolnavii cu Covid şi cei cu afecţiuni cronice, dar şi cum va prelua conducerea fostul director al ambelor spitale, dr. Gheorghe Carp.

Pandemia, în plan secund 

De două săptămâni, Oradea are cel mai mare spital din ţară, cu peste 1.800 paturi, după ce din 1 martie Spitalul Municipal s-a "topit" în cel Judeţean, la capătul a doi ani în care acestea şi-au împărţit rolurile: primul a îngrijit pacienţii Covid, celălalt copii şi bolnavi cronic.

Pe 9 martie, în România au fost anulate toate restricţiile sanitare. Imprudent, spun unii medici, invocând chiar datele Direcţiei de Sănătate Publică, care arată că de marţi până sâmbătă în Bihor au fost înregistrate încă 267 infectări şi 10 decese, iar rata medie de pozitivare la testare a fost de aproximativ 10%. Altfel spus, s-a încheiat doar starea de alertă, nu şi pandemia!

Totuşi, faptul că valul Omicron a produs mai puţine cazuri grave care să necesite spitalizări a obligat conducerea Spitalului Judeţean la optimism. "De o săptămână avem internaţi sub 100 pacienţi Covid", spunea BIHOREANULUI managerul interimar, dr. Lucia Daina (foto). Aşa că decizia s-a impus de la sine: revenirea spitalului cât mai aproape de organizarea dinaintea pandemiei.

Secţii relocate

Marţea trecută, conducerea spitalului a hotărât cum va funcţiona acesta în noile condiţii. Concret, de joi, 17 martie, va păstra în Rogerius o singură secţie pentru bolnavii Covid, Pneumologie I (cu 38 paturi, pentru forme grave), împreună cu o structură ATI restrânsă la 10 paturi (pentru forme critice). În rest, toţi ceilalţi pacienţi Covid care necesită spitalizare vor fi internaţi pe strada Izvorului la Pneumologie II (50 paturi, cazuri medii) şi pe Republicii, într-una din cele două secţii de Boli Infecţioase (40 paturi, forme uşoare şi medii). 

Prin urmare, pe Coposu vor reveni toate secţiile mutate în timpul pandemiei în clădirile Judeţeanului şi la Spitalul Militar: Recuperarea medicală (etajul I), Nefrologia (etajul II), Internele (III), Chirurgia oncologică (IV), Cardiologia şi Neuropsihiatria infantilă (etajul VI), secţiile de Pediatrie (VII şi VIII). O secţie ATI non-Covid cu 10 paturi va funcţiona la etajul IV în corpul A (principal) şi o alta cu 14 paturi în corpul B (deasupra policlinicii).

Inclusiv la Centrul Oncologic, spitalizarea de zi (pentru chimioterapie şi radiologie fără internare) va fi readusă la parter de la etajul I al clădirii, pentru ca aici să poată fi internaţi mai mulţi pacienţi.

De asemenea, va reveni de la UPU Compartimentul pentru Primirea Urgenţelor Pediatrice, a cărui locaţie a fost ocupată în ultimele două luni de Centrul de Evaluare Covid, unde orădenii infectaţi primeau consultaţii, investigaţii şi medicamente pe care le luau la domiciliu. "Pentru ca CPU să revină pe Coposu, Centrul de Evaluare Covid va fi mutat la demisolul clădirii, unde erau birourile TESA", a explicat dr. Daina. Centrul s-a dovedit util în tratarea persoanelor infectate în regim ambulatoriu, prevenind internarea lor, deci va funcţiona în continuare.

Internări şi vizite "la liber"

Tot de săptămâna aceasta, în întregul spital se reiau internările bolnavilor cronic la fel ca înainte de pandemie, cu o singură precauţie. Pentru că de la 1 martie, din cauza războiului din Ucraina, a fost declanşat aşa numitul Plan Alb pentru situaţii de urgenţă, 42 paturi din secţii chirurgicale (generală, ortopedică, oftalmologică, neuro şi pediatrie) au fost rezervate pentru a putea primi refugiaţi, chiar răniţi, din Ucraina. Nu vor fi blocate până la o asemenea eventuală situaţie, dar dacă aceasta se va ivi, răniţii ar avea prioritate.

Totodată, vor fi reluate şi vizitele aparţinătorilor. "Erau permise şi până acum, dar pentru rudele bolnavilor în stare gravă şi cu anumite restricţii, câte 15 minute şi o singură persoană la un pacient, cu aprobarea medicului curant şi a şefului de secţie", spune dr. Daina. În 7-10 zile, însă, vizitele vor fi "la liber", fără aprobări şi limitări, doar cu condiţia purtării măştii de protecţie, pentru a preveni apariţia unor focare Covid. De asemenea, se va renunţa la testarea la internare, urmând să fie făcute teste doar celor cu simptome.

Şi ambulatoriile, atât policlinica din strada Louis Pasteur, cât şi cea de pe Coposu, vor reveni la program normal, în două săptămâni trebuind să asigure consultaţii conform programului dinaintea pandemiei, pe toată durata zilei. 

Urmează concedieri

Deşi managerul interimar evită s-o spună pe şleau, mega Spitalul Judeţean va face concedieri serioase în următoarea perioadă. Înainte de pandemie, unitatea avea la 861 paturi aproape 2.000 de angajaţi, în timp ce Municipalul, la 1.085 paturi, avea 1.633 angajaţi, număr suplimentat pe perioada pandemiei la 2.349, prin angajări fără concurs, pe perioadă determinată, pe câte 6 luni. Aşadar, în prezent, la 1.811 paturi sunt peste 4.350 angajaţi, şi vor trebui făcute reduceri drastice.

Primii vizaţi sunt cei aproximativ 700 de salariaţi pe perioadă determinată, ale căror contracte vor expira pe 31 martie. "Unii au făcut treabă foarte bună şi ar putea fi păstraţi, dar numai prin concursuri pe care am putea să le organizăm în următoarele 90 de zile", spune dr. Lucia Daina. Grosul, însă, la fel ca o bună parte a personalului TESA, vor rămâne fără locurile de muncă.

Sarcina de a trece la concedieri va reveni însă viitoarei conduceri a spitalului, pentru că mandatul celei interimare de acum se încheie tot la finele lunii, iar administrarea o va prelua, în premieră, o firmă de management. Care, ca orice structură privată, va ţinti eficienţa şi profitabilitatea, nu asigurarea joburilor. Nu pentru toată lumea... 


ÎNTOARCEREA LUI CARP
Manager pe firma soţiei

Mega Spitalul Judeţean va fi condus, în premieră locală, printr-o firmă "specializată", după modele practicate şi în alte spitale publice din Cluj, Craiova ori Constanţa. Formal, decizia a luat-o pe 14 ianuarie Consiliul de Administraţie al spitalului, cu aprobarea primarului Florin Birta, astfel că pe 26 ianuarie a fost lansată o licitaţie pentru desemnarea unei asemenea firme. 

Până la expirarea termenului limită, pe 4 martie, a fost înregistrată o singură ofertă care, aşa cum anticipa BIHOREANUL la mijlocul lunii trecute, îi aparţine, de fapt, dr. Gheorghe Carp (foto), fost manager la ambele spitale, în prezent senator PNL, cel care, de altfel, a şi gândit proiectul de unificare. Pentru că are 66 de ani şi a depăşit vârsta standard pentru pensionare, acesta putea reveni la conducere numai prin intermediul unei firme, pe care şi-a înfiinţat-o la finele anului trecut, pe 21 decembrie. Conform actelor de la Registrul Comerţului, SC Margobrini SRL, al cărei obiect de activitate declarat este "activităţi de consultanţă şi management", a fost fondată de soţia sa, Olimpia Carp, profesoară pensionară. 

Săptămâna trecută, oferta era încă "în evaluare", iar managerul interimar dr. Lucia Daina estima că săptămâna viitoare ar putea fi semnat contractul de management între Primărie şi firmă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!