Judeţele Bihor şi Hajdu-Bihar din Ungaria îşi redescoperă istoria comună. Primăria Oradea derulează împreună cu Consiliul Judeţean Hajdu-Bihar, Arhiva Judeţului Hajdu-Bihar şi Centrul Cultural Meliusz Juhasz Peter un proiect finanţat cu 380.000 de euro din fonduri comunitare, în baza căruia vor fi digitalizate toate documentele din perioada 1700-1850 aflate în arhivele locale române şi ungare şi postarea lor pe internet. Parteneri asociaţi în proiect mai sunt Arhivele Naţionale ale României - Direcţia Judeţeană Bihor, Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor.

"Proiectul este unic în Europa pentru că are ca obiectiv digitalizarea istoriei comune a celor două judeţele Bihor şi Hajdu Bihar", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Oradea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hajdu-Bihar, Toth Attila.

Viceprimarul Rozalia Biro a afirmat că în cadrul proiectului vor fi transpuse în format digital toate documentele din perioada vizată aflate în custodia arhivelor naţionale a celor două judeţe partenere Bihor şi Hajdu Bihar. "Partea română va digitaliza toate hărţile, toate documentele de construcţie urbană, infrastructură subterană, toate procesele verbale ale Consiliului Local Oradea, toate diplomele şi pergamentele. La fel se va întâmpla şi în Ungaria", a spus Biro.

Odată digitalizate, documentele vor fi încărcate pe un site pentru a putea fi consultate online de către specialişti şi publicul larg. "La finalul proiectului toată lumea va putea intra în posesia unui DVD cu aceste informaţii, dar ce este mai important este faptul că ele vor putea fi consultate şi pe internet. Am speranţa că această muncă de cercetare şi digitalizare va duce la o înţelegere mai bună între cele două comunităţi", a mai declarat vicepreşedintele Toth Attila.

Iniţiat de Consiliul Judeţean Hajdu-Bihar, proiectul intitulat "Patrimoniul digital transfrontalier şi prezentarea istoriei comune, organizarea sesiunilor ştiinţifice, realizarea publicaţilor" are un buget total de 379.670 de euro, la care Primăria Oradea va trebui să contribuie cu 1.534 euro, reprezentând 2,10% din valoarea totală, şi se desfăşoară în perioada 1 mai 2010 - 20 aprilie 2011.

Proiectul are ca scop realizarea a două ateliere moderne de digitalizare la Oradea şi Debreţin, dezvoltarea infrastructurii de cercetare, înfiinţarea unei echipe interregionale de cercetare, realizarea unei baze de date şi a unei reţele de comunicaţie informatizată comună, publicarea on-line a documentelor prelucrate, respectiv organizarea unor sesiuni de comunicări ştiinţifice, care vor avea lor pe 15 noiembrie la Debreţin, respectiv 30 noiembrie la Oradea.

În cadrul proiectului vor mai fi organizate 5 expoziţii la Debreţin şi Biharkeresztes în Ungaria, respectiv Oradea, Salonta şi Săcuieni, în România, în cadrul cărora vor fi prezentate public parte dintre cele mai importante documente convertite în format digital.