Judeţul Bihor este pe locul al doilea, după Bucureşti, în topul privind persoanele fizice care şi-au cerut intrarea în insolvenţă, în prezent Comisia teritorială având înregistrate 14 dosare în care bihorenii au solicitat declanşarea procedurilor prin lichidare de active ori plan de rambursare.
N-au putut să plătească
"În majoritatea cazurilor, este vorba despre persoane care nu şi-au mai putut achita datoriile către bănci, însă există şi situaţii speciale, cu persoane condamnate penal, pentru evaziune fiscală ori alte fapte şi care nu se încadrează pentru această procedură. Aceste solicitări sunt respinse", a explicat, pentru BIHOREANUL, Ruxandra Sala, şefa Biroului de Insolvenţă Persoane Fizice din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor.
Procedura care presupune lichidarea de active se derulează exclusiv în faţa instanţei, în timp ce cazurile de insolvenţă pe bază de plan de rambursare sunt gestionate de administratori numiţi de Comisia de insolvenţă teritorială.
Protejaţi de executarea silită
"În primul rând, este important de reţinut că cei care îşi declară insolvenţa sunt protejaţi de executarea silită şi orice astfel de procedură aflată în curs de desfăşurare se suspendă, conform textului legislativ. De asemenea, nu se vor acumula dobânzi penalizatoare, penalităţi sau alte tipuri de costuri suplimentare la datoriile existente la data deschiderii procedurii", spune Sala (foto).
Administratorul numit de Comisia de insolvenţă teritorială elaborează un plan de rambursare a datoriilor împreună cu debitorul, în aşa fel încât acesta să îşi poată achita ratele asumate şi, în acelaşi timp, să îşi poată menţine un nivel de trai rezonabil pentru sine şi pentru persoanele pe care le are în întreţinere.
"Debitorul efectuează plăţile către creditor şi, trimestrial, raportează administratorului desemnat despre situaţia plăţilor", mai declară şefa Biroului de Insolvenţă Persoane Fizice din CJPC Bihor.
Consiliere gratuită
După cum BIHOREANUL a mai scris, persoanele ajunse în imposibilitatea de a-şi achita datoriile (rate bancare, impozite, restanţe la asociaţiile de proprietari), înregistrează întârzieri de plată mai mari de 90 de zile şi doresc să beneficieze de prevederile Legii Insolvenţei Persoanelor Fizice sunt consiliaţi gratuit de reprezentanţii CJPC Bihor.
Concret, persoanele sunt consiliate cu privire la procedura cea mai potrivită situaţiei în care se află (procedura pe baza planului de rambursare, procedura prin lichidare de active, procedura simplificată de insolvenţă).
Persoanele interesate se pot prezenta la sediul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor şi vor fi consiliaţi cu privire la alegerea unei proceduri ce poate fi urmată de aceştia, la modul în care trebuie să fie întocmit dosarul ce trebuie depus spre aprobarea Comisiei Teritoriale de Insolvenţă şi, nu în ultimul rând, la explicarea modului de completare a cererii de intrare în insolvenţă.
Cetăţenii care se confruntă cu astfel de dificultăţi financiare pot să se adreseze CJPC Bihor sau să consulte informaţiile pe acestă temă, de pe site-ul instituţiei, www.anpc.ro.