Cele trei parcuri industriale funcționale în Oradea au atras anul trecut investiții noi de aproape 30 milioane euro, iar un al patrulea, în pregătire pe terenurile fostei ferme Nutrientul, urmează să ofere spații inclusiv firmelor mai mici, pentru a încuraja diversitatea industriei locale, arată directorul Agenției de Dezvoltare Locală, Alina Silaghi.

Potrivit acesteia, după ce vor fi amenajate și parcurile industriale din județ, Bihorul va avea cele mai multe asemenea facilități între județele țării, 11 la număr, față de 6 câte sunt acum, dintre care 4 funcționale.

Grad de ocupare în creștere

Într-o conferință de presă susținută joi, în care a prezentat bilanțul activității ADLO pe anul trecut, Silaghi a arătat că gradul de ocupare a parcurilor industriale pe care le administrează este în creștere: în Oradea Parcul Industrial Eurobusiness I (136,32 ha în Calea Borșului) fiind ocupat în proporție de 95,5%, Parcul Industrial Eurobusiness II (80,19 ha pe strada Ogorului) în proporție de 68%, iar Parcul Industrial Eurobusiness III (17,8 ha pe strada Uzinelor) în proporție de 99%.

După ce a preluat de la Consiliul Județean și sarcina de a pregăti parcurile industriale din județ, ADLO a reușit în Parcul Industrial din Tileagd (9,22 ha) ocuparea unei zecimi din suprafața acestuia (cu două firme din Bihor, una specializată în industria alimentară, cealaltă în producția de instalații electrice, care și-au asumat investiții de 1,21 milioane euro.

De asemenea, ADLO pregătește un al doilea parc industrial în județ, la Săcueni (pe 5,03 ha), iar în Oradea un al patrulea Parc Eurobusiness, întins pe 6,5 ha în strada Corneliu Baba, pe terenurile fostei ferme de creștere a porcilor deținute de Nutrientul. Aici, a precizat directoarea ADLO, investitorilor le vor fi oferite și parcele mai mici decât în celelalte parcuri industriale, unde suprafețele pentru investitori sunt de minimum 2.000 mp.

Tot în județ, vor fi amenajate parcuri industriale la Beiuș (pe 17,5 ha), Aleșd (8,5 ha), Ștei (13,6 ha) și Marghita (9,6 ha). După realizarea tuturor acestor parcuri industriale, județul va avea un total de 11, cele mai multe comparativ cu celelalte județe.

Interes resuscitat

Investitorii în parcurile industriale din Oradea și-au asumat până acum investiții de 454,318 milioane euro, creând 7.890 locuri de muncă, numărul total al acestora urmând să crească la 9.400 după finalizarea tuturor investițiilor planificate.

În cursul anului trecut, Oradea a atras în parcurile industriale investiții de 29,874 milioane lei, cea mai mare, de 14 milioane euro, fiind asumată de o firmă care va amenaja pe 21.540 metri pătrați din Parcul Industrial Eurobusiness II (strada Ogorului) o hală pentru depozitarea produselor alimentare, anul trecut a fost o perioadă când nu și-au manifestat interesul, dar spre sfârșitul anului am început să primim numeroase scrisori de intenție din partea celor interesați”, a spus directoarea ADLO, precizând că Agenției i-au fost transmise peste 400 de asemenea scrisori de intenție.

Iluminat inteligent, IT, grădinițe, terminal Cargo...

Pe lângă administrarea parcurilor industriale din Oradea și județ, ADLO se ocupă, din luna iulie a anului trecut, și de gestionarea serviciului de iluminat public din Oradea (exploatarea și întreținerea rețelelor), iar directoarea Alina Silaghi a afirmat că în această primăvară va prezenta un proiect pentru modernizarea acestuia, astfel încât orașul va avea un sistem de iluminat public inteligent.

Pe de altă parte, ADLO colaborează cu firmele IT din Oradea, cu Primăria și cu instituțiile de învățământ în derularea programului „Realizează-te în Oradea”, ce vizează reținerea în oraș și atragerea din alte zone a specialiștilor și prin care elevii claselor cu profil informatic din licee primesc burse, studenții cazare și masă, iar firmele facilități fiscale. „În anul 2021 s-a realizat și lansarea primelor start-up-uri orădene în domeniu”, a spus Silaghi.

În același scop, al retenției și sporirii forței de muncă, ADLO a reabilitat un imobil în strada Uzinelor oferind 20 spații de cazare ca locuințe de serviciu pentru firmele din Parcul Industrial I (15 fiind deja ocupate) și derulează un proiect pentru construirea a 3 blocuri cu câte 65 locuințe de serviciu, la unul lucrările fiind deja începute și blocul urmând să fie finalizat până la sfârșitul anului.

De asemenea, angajații Parcului Industrial I care au copii mici îi pot lăsa, din toamna anului trecut, la grădinița și creșa construită pentru ei, cu o capacitate de 180 locuri.

În fine, referindu-se la o altă activitate a ADLO, directoarea Agenției a amintit că aceasta va asigura utilitățile de acces între Parcul Industrial II din strada Ogorului și viitorul terminal Cargo al Aeroportului Oradea, care va fi realizat de compania CTP Iota pe un teren de 143.889 mp din strada Umbrei.