Tribunalul Bihor s-a pronunţat, miercuri, în procesul deschis pe numele băimăreanul Daniel Brata (foto stânga), 27 ani, şi a lui Valentin Radu (foto dreapta), 22 ani, din Râmnicu Sărat, ambii membri ai lotului de judo al României, sub acuzaţia de tentativă de omor, după ce, în noaptea de 12/13 iunie anul trecut, au agresat un student orădean, Adrian Popa (foto mijloc), în faţa clubului orădean Escape. În urma leziunilor suferite, Popa a rămas cu o infirmitate permanentă.

"Instanţa a dispus condamnarea ambilor sportivi la câte 4 ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale", a declarat pentru BIHOREANUL Mirela Popa, expert relaţii publice din cadrul Tribunalului Bihor.

Potrivit sursei citate, cei doi au fost obligaţi să plătească toate cheltuielile spitaliceşti ale victimei, în sumă de 7.488,38 lei, daune materiale în valoare de 6.489,08 lei, dar şi daune morale în valoare de 70.000 euro, respectiv câte 800 lei, cheltuielile victimei cu onorariu avocaţial, şi câte 1.250 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului.

"Sentinţa nu este definitivă, părţile putând să atace soluţia cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea", a mai spus Popa.

Avocata Claudia Ţânţaş, apărătorul celor doi sportivi, a refuzat să comenteze soluţia Tribunalului, până la motivarea acesteia, însă susţine că o va ataca în termenul prevăzut de lege. "Deocamdată nu doresc să fac niciun comentariu. Aşteptăm să vedem motivele pe care le-a avut în vedere instanţa", a spus avocata Claudia Ţânţaş.

doseanu_1.jpgPe de altă parte, însă, reprezentantul victimei, avocatul Răzvan Doseanu (foto), este de părere că pedeapsa este mult prea mică în raport cu gravitatea faptelor. "Minimul pedepsei pentru infracţiunea de tentativă de omor este de 7 ani şi 6 luni. Ca urmare, chiar cu circumstanţe atenuante, pedeapsa este cu mult sub minim. În plus, nu s-a avut în vedere faptul că unul dintre agresori, Daniel Brata, nici nu era la prima agresiune, conform fişei de cazier judiciar a acestuia. În cauze similare, pentru persoane de rând, se aplică pedepse de la 8 ani în sus", a declarat avocatul.

Daniel Brata şi Valentin Radu au fost trimişi în judecată pe 25 august 2011 de procurorii Parchetului Bihor pentru tentativă de omor calificat, în stare de libertate şi fără nici o interdicţie. Victima lor, Adrian Popa, 24 ani, a suferit, în urma altercaţiei, multiple fracturi în zona toracelui şi trei fracturi ale cutiei craniene, iar în urma complicaţiilor a rămas cu o infirmitate permanentă.

Citiţi mai multe despre episodul de atunci, în articolul: Legea pumnului: Cei doi judoka anchetaţi la Oradea pentru tentativă de omor sunt poliţişti!