Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, joi, în procesul deschis pe numele băimăreanul Daniel Brata, 27 ani, şi a lui Valentin Radu, 22 ani, din Râmnicu Sărat, ambii membri ai lotului de judo al României, acuzaţi de tentativă de omor.

Acuzaţia vizează un incident petrecut în noaptea de 12/13 iunie 2011 când cei doi au bătut un student orădean, Adrian Popa, în faţa fostului club orădean Escape. În urma leziunilor suferite, victima a rămas cu o infirmitate permanentă.

Brata şi Radu au fost trimişi în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pe 25 august 2011, sub acuzaţia de tentativă de omor, în stare de libertate şi fără nici o interdicţie.

Anul trecut, Tribunalul Bihor a dispus condamnarea celor doi la câte 4 ani de închisoare cu executare şi daune morale în valoare de 70.000 euro, însă sentinţa a fost atacată de sportivi, iar procesul a continuat la Curtea de Apel Oradea.

Aici, după trei amânări, completul format din Laura Soane şi Adela Condrovici a decis să schimbe total sentinţa. Judecătoarele au înlocuit încadrarea juridică pentru faptele imputate judocanilor, din tentativă de omor în vătămare corporală gravă, şi le-au redus pedepsele, de la 4 ani de închisoare cu executare la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de câte 5 ani. Instanţa a înjumătăţit şi cuantumul despăgubirilor morale acordate victimei, care va primi acum doar 35.000 euro.

"Sentinţa nu este definitivă, părţile putând să atace soluţia cu recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a declarat BIHOREANULUI grefiera Cornelia Precup din cadrul Biroului de presă al instanţei.

Avocata Claudia Ţânţaş, apărătorul celor doi sportivi, a refuzat să comenteze soluţia, susţinând doar că este "mai bună decât cea a instanţei de fond". Nici reprezentantul victimei, avocatul Răzvan Doseanu, nu a vrut să facă vreo apreciere. „Având în vedere că am mai multe cauze pe rolul Curţii de Apel Oradea, mă abţin să vă spun ce părere am despre această hotărâre", a declarat Doseanu.

Daniel Brata şi Valentin Radu, ambii membri ai lotului de judo al României, sunt judecaţi pentru că, în noaptea de 12/13 iunie 2011, au fugit din cantonament şi, după ce au petrecut în clubul orădean Escape, băuţi fiind, au agresat un orădean în faţa localului. Victima, Adrian Popa, 24 ani, consilier juridic la o firmă orădeană, a ajuns la spital cu multiple fracturi în zona toracelui şi trei fracturi ale cutiei craniene, iar în urma complicaţiilor a rămas cu o infirmitate permanentă.

Citiţi mai multe despre incidentul provocat de cei doi sportivi, în articolul: Legea pumnului: Cei doi judoka anchetaţi la Oradea pentru tentativă de omor sunt poliţişti!