Tribunalul Bihor a admis miercuri cererea de înlocuire a măsurii arestării formulată de avocatul sportivului Daniel Brata, acuzat împreună cu un coleg de-al său din lotul masculin de judo a României, Valentin Radu, de tentativă de omor după agresarea unui tânăr din Oradea.

Solicitarea a fost admisă de judecători, care au dispus în cazul lui înlocuirea arestului preventiv cu interdicţia de a părăsi ţara, însă decizia nu este definitivă, ea fiind atacată, prin recurs, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Ca atare, sportivul rămâne în spatele gratiilor, deocamdată, mandatul de arestare emis pe numele lui pe 10 august, pentru 20 de zile, fiind încă în vigoare.

Eliberaţi de Tribunal

Recursul în cazul lui Daniel Brata se va judeca la Curtea de Apel Oradea, instanţă care va analiza, joi, şi recursul formulat de procurori împotriva deciziei Tribunalului Bihor, de a respinge cererea de arestare a celui de-al doilea inculpat din dosar, sportivul Valentin Radu. După cum se ştie, în cazul lui Radu, Tribunalul a decis să aplice o măsură mai puţin restrictivă, şi anume interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu pentru următoarele 30 de zile.

BIHOREANUL a aflat că ambele soluţii aparţin aceluiaşi judecător, Ovidiu Galea, iar argumentele pe care acesta le-a adus în favoarea lui Radu au fost acelea că tânărul nu prezintă pericol social, nu are antecedente şi este sportiv de performanţă "apreciat în comunitatea în care locuieşte".

Învaţă să vorbească

Părinţii tânărului pe care cei doi sportivi l-au nenorocit pe viaţă sunt revoltaţi de soluţiile magistratului.

"Doi oameni care au distrus viaţa unui om se bucură de libertate în timp ce copilul meu trebuie să reînveţe să vorbească şi să meargă. Băiatul meu a terminat facultatea cu media 10 şi trebuia să meargă săptămâna viitoare să dea examen pentru intrarea în magistratură. În loc de asta, acum reînvaţă să vorbească şi să umble. Asta nu este justiţie!", se plânge Florica Popa.

"Faptul că sunt sportivi nu ar fi trebuit să constituie circumstanţă atenuantă, ci eventual agravantă. Ei, ca sportivi, au depus în primul rând un jurământ, să nu-şi folosească forţa decât în competiţii. Şi ce au făcut în schimb? Au dat în copilul meu ca într-un sac. Nu s-au oprit nici când era la pământ. Aceştia sunt cei doi sportivi care ne reprezintă ţara", acuză mama victimei.

Sportivi violenţi

Sportivii Daniel Brata şi Valentin Radu, ambii campioni multipli şi până recent membrii ai lotului masculin de judo al României sunt anchetaţi pentru tentativă de omor calificat după ce, în luna iunie, au agresat un tânăr orădean în clubul Escape.

Potrivit certificatului medico-legal, Adrian Popa, absolvent de drept şi consilier juridic, s-a ales cu paralizie, infirmitate fizică permanentă, iar viaţa i-a fost pusă în primejdie, leziunile provocate "în urma unor lovituri repetate" având nevoie de peste 80 de zile de îngrijiri medicale pentru a se vindeca.

Daniel Brata a fost exclus, începând cu 10 august, din lotul olimpic de judo şi suspendat din activitatea sportivă până la terminarea cercetărilor penale, din aceeaşi zi în care a fost pus sub învinuire şi arestat, pentru 20 de zile. Colegul său, Valentin Radu, a fost suspendat din activitatea sportivă şi exclus lot începând cu 20 august, după întoarcerea de la Campionatele Mondiale Universitare din China, unde şi-a adjudecat medalia de bronz la categoria 90 kg.