În trei ani de mandat, primarul din Pietroasa, Alin Laza, și-a pus în cap o mulțime de localnici. Unii, care au pensiuni lângă Peștera Urșilor, îl acuză că îi hărțuiește pentru „vina” că le stau în cale celor deținute de propria familie, alții, care vând mărunțișuri la tarabe, că îi gonește pentru că a pus ochii pe terenul de sub ele.

Edilul se folosește inclusiv de o subalternă pe care a pus-o șefă peste urbanism chiar dacă femeia nu a absolvit studii de specialitate. Are o slăbiciune pentru ea, zic oamenii...

Alin...

Edilul PSD-ist din Pietroasa a fost harnic la finele anului trecut, când a reușit să-și pună o protejată în fruntea urbanismului comunal.

În condițiile în care din 2017 Primăria avea un contract cu filiala Bihor a Asociației Comunelor din România (ACoR) pentru servicii de urbanism, amenajarea teritoriului și autorizarea construcțiilor, ce pot fi prestate doar de arhitecți sau ingineri în construcții, pe 21 noiembrie 2023 Laza a convocat Consiliul Local și a propus rezilierea contractului. La prima încercare propunerea a căzut la vot, inclusiv consilieri ai PSD motivând că înțelegerea cu ACoR putea fi reziliată doar cu minimum 60 de zile înaintea încheierii anului financiar.

Primarul a insistat, totuși, convocând alte trei ședințe extraordinare de îndată, pe 5, 6 și 8 decembrie, în final obținând voturile necesare cu ajutorul unui consilier din opoziție, asta după ce l-a exclus din PSD pe unul dintre consilierii din propriul partid ce i s-au împotrivit. „Am votat contra pentru că propunerea nu era legală. Drept pedeapsă, m-a exclus din partid”, a declarat BIHOREANULUI consilierul Valentin Jula, care a contestat decizia la conducerea PSD Bihor, dar până acum n-a primit vreun răspuns.

... pentru Alina

Miza rezilierii n-au fost cei 800 lei pe care comuna îi plătea lunar către ACoR, ci ambiția edilului ca de urbanism să se ocupe o anume funcționară.

Absolventă a Facultății de Protecția Mediului din Oradea, specializarea Controlul și Expertiza Produselor Alimentare, Alina Dolga (foto) e angajată în Primărie din 2007, la Compartimentul Stare Civilă, unde cam șoma, pentru că în comună nu mai sunt nașteri. Avea nevoie, deci, de un alt post, ca să nu riște restructurarea din lipsă de activitate.

Edilul i l-a rezolvat. După ce a scăpat de contractul cu ACoR, pe 27 decembrie Laza a propus și obținut reorganizarea Primăriei prin comasarea compartimentelor Stare Civilă (unde postul era ocupat de Dolga), cu cele de Protecție Civilă și de Urbanism (unde posturile erau vacante). Apoi, pe 12 ianuarie 2024, a dispus „reîncadrarea” lui Dolga pe postul din nou înființatul Compartiment Urbanism, Situații de Urgență, Stare Civilă, invocând un articol din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului, conform căruia în localitățile „care nu pot asigura ocuparea funcției de arhitect șef și nu aparțin unei asociații de dezvoltare intercomunitară, atribuțiile arhitectului șef vor fi îndeplinite de un funcționar public din aparatul de specialitate al primarului, absolvent de cursuri de formare profesională continuă de specialitate în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și construcțiilor”.

„Toți consilierii am știut că a reziliat acordul cu ACoR ca să-i securizeze locul de muncă doamnei Dolga, de-asta nici nu a făcut un concurs ca să angajeze un urbanist cu studii”, spune consilierul PMP Marius Cristea.

Cu premeditare

Primarul vrea ca femeia să se ocupe de urbanism nu doar de dragul ei, ci și al propriei familii.

Anul trecut, pe 21 august, cu 4 luni înainte să fie numită șefă a Compartimentului de Urbanism, Situații de Urgență și Stare Civilă, Dolga a semnat un proces-verbal de control pe o problemă de construcții, după ce o localnică din Chișcău, Lenuța Mocan, proprietara pensiunii Hanul Urșilor, a reclamat că o verișoară a soției primarului, Adina Miclău, a împrejmuit o bucată de teren ce aparține tatălui său. „Scopul era să îngreuneze accesul clienților cu mașina în pensiunea mea. Totuși, în procesul verbal nu s-a consemnat nicio încălcare a legii și nu s-a dispus nicio sancțiune”, spune Mocan.

În aceeași zi, Mocan a primit un certificat de urbanism negativ la cererea de a i se aproba construirea unui gard în jurul altei bucăți de teren a tatălui său, ca să amenajeze o parcare pentru clienți. Cum certificatul era motivat cu faptul că gardul ar contraveni Planului Urbanistic General al comunei, femeia a cerut Primăriei PUG-ul, dar a primit doar o parte din el: „Din septembrie 2023 până acum mi s-a trimis pe e-mail câte o filă - două, de la pagina 128 la 217, în loc să primesc întregul document. O bătaie de joc!”, spune Mocan. Când i-a cerut explicații, edilul i-a răspuns, zice femeia, cu tupeu, că „la ce să mă aștept dacă în 2020 soțul l-a susținut pe fostul primar?”.

Mocan a descoperit că protejata lui Laza a semnat și alte acte ca inspector de Urbanism cu mult înainte de „reîncadrare”, în noiembrie, de pildă, iscălind un certificat de urbanism pentru un parc fotovoltaic în satul Pietroasa. Așadar, atât rezilierea ulterioară a contractului cu ACoR, cât și reorganizarea Primăriei, ambele cu dedicație pentru Dolga, fuseseră premeditate.

Amendă, doar pentru „rivali”

Revoltat este și Dorin Budău, proprietarul pensiunii Laurybri. „Anul trecut m-a amendat pentru că aș fi construit fără autorizație o fosă lângă pensiune, care de fapt a fost făcută odată cu pensiunea. Anul trecut doar i-am reparat platforma de beton de deasupra, că era crăpată”, zice bărbatul, care a contestat amenda de 1.000 lei în justiție și a câștigat, definitiv, procesul.

Budău afirmă că primarul îl șicanează de când a ajuns în funcție. „În 1997, soacra mea a ridicat pensiunea pe un teren concesionat de la Primărie legal, de atunci am plătit toate taxele. În 2021, Laza a dat ordin să nu mi se mai încaseze taxa de concesiune, iar când l-am întrebat de ce, a zis că n-am făcut succesiunea după soacră, care între timp a murit. Am făcut-o și apoi mi-a încasat taxa, dar tot pe numele soacrei”, zice bărbatul.

Nu la fel de intransigent e primarul, însă, când ar trebui să-și sancționeze rudele, adaugă Budău, dând ca exemplu patronul unui club, Criss (foto), care funcționează nelegal în vecinătatea pensiunii sale. „Vara, pune muzică la maximum până noaptea târziu, de nu mai pot dormi turiștii cazați la mine. Am reclamat la Primărie, mai ales că nu are autorizație, dar pe el nu l-a amendat, că-i este fin”, zice Budău.

„A pus ochii pe teren”

Edilul și-a arătat asprimea și față de o bătrână de 83 de ani din Chișcău care, ca mulți alți săteni, vinde turiștilor siropuri, pălincă și alte mărunțișuri. „Mi-a dat amendă 1.000 lei că am turnat o placă de beton sub tarabă. Dar asta a fost demult, din cauză că se revărsa pârâul și stăteam în noroi, iar terenul nici măcar nu-i al Primăriei, ci al Asociației Urbariale. Numai că primarul a pus ochii pe el, nu suportă pe alții lângă el”, spune octogenara Viorica Jula. Care e miza? Terenul se află în spatele pensiunii nevestei sale și, dacă l-ar prelua, Primăria l-ar putea concesiona ori chiar vinde.

Viorel Criste, președintele Asociației Urbariale, a confirmat BIHOREANULUI intenția edilului de a-și însuși terenurile acesteia. „După ce a ajuns primar, Laza a deschis proces împotriva Asociației ca să ne ia terenurile. Deși Primăria are juristă, pentru asta a angajat avocat fără aprobarea Consiliului Local”, spune bărbatul.

„I-am tratat la fel”

În fața BIHOREANULUI, Laza a afirmat că atât pensiunea lui Mocan, cât și cea a lui Budău, construite în anii 90, „nu sunt în regulă”, iar el vrea doar să „le pun în legalitate”. N-a putut explica, însă, de ce nu aplică legea și în cazul clubului finului său, în cel al pensiunii propriei soții, care incendiază în curte deșeurile din plastic (foto), ori al verișoarei acesteia, care folosește un teren al Primăriei ca parcare privată, în loc să-l utilizeze instituția și să încaseze bani la buget.

Întrebat despre reproșul făcut Lenuței Mocan, că o șicanează pentru că soțul acesteia l-a susținut în alegeri pe fostul primar, edilul a negat: „Eu, oricare a fost la mine, i-am tratat la fel. Probabil i-am spus așa, dar nu pe ceartă, ci stând la discuții...”, a bâiguit Laza.

Bărbatul spune, de asemenea, că pe Jula a amendat-o, de fapt, pentru că anul trecut i-a cerut să-și ridice taraba, pentru care bătrâna nu avea autorizație, iar aceasta nu s-a conformat, în contextul unei vizite ministeriale. „Trebuia să vină ministrul Mediului și n-am vrut să vadă dughenele. Toți și le-au luat, numai ea nu”, a spus Laza, recunoscând însă că a „eliberat” doar terenul de lângă pensiunea soției, nu și aleea către Peștera Urșilor, străjuită de zeci de tarabe oribile, ruginite, acoperite cu plastic (foto). Pentru care, culmea, după cum singur recunoaște, Primăria nu cere nicio taxă. De ce anume, n-a spus, așa că poate fi doar ghicit: pentru voturi, dacă nu pentru altceva...


FĂRĂ CONCURS
„Formare” pe banii Primăriei

Alin Laza susține că a decis reorganizarea Primăriei Pietroasa și „reîncadrarea” Alinei Dolga peste Compartimentul Urbanism, Situații de Urgență și Stare Civilă „ca să facem economii”. Totuși, nu a reușit să explice nici de ce, dacă este cu adevărat preocupat de finanțele Primăriei, nu încasează taxe de la toți comercianții, dar mai ales de ce nu a organizat un concurs pentru angajarea unui specialist. În schimb, s-a apărat zicând că femeia a urmat în ultimii ani „cursuri de formare” în acest domeniu, plătite chiar de Primărie.

La fel s-a justificat și funcționara, prezentând BIHOREANULUI diplome obținute în urma a trei cursuri „de specialitate”: unul de 40 ore organizat în mai 2021de SC Lectoform Consulting SRL, altul organizat online între 6-17 februarie 2023 de SC Plus SRL și al treilea de 30 ore organizat în mai 2023 de Institutul de Formare Profesională Timișoara (care, de fapt, este nu o instituție a statului, ci ONG).

Pe de altă parte, femeia s-a acoperit și cu „un punct de vedere” trimis, la solicitarea primarului, de arhitectul șef al județului, Ioana Filip, cum că atribuțiile de arhitect șef al comunei pot fi delegate unui funcționar care a absolvit „cursuri de formare profesională continuă”. Întrebarea e, totuși, cât de „continuă” este formarea prin cursuri de câteva zeci de ore care nu țin locul unei calificări pentru care adevărații specialiști studiază cu anii și dau examene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!