Furtuna de la mijlocul săptămânii trecute a doborât în Oradea zeci de copaci, impunând mobilizarea tuturor echipajelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. La marginea oraşului, spre Paleu, efectele au fost şi mai păgubitoare: un deal de pe teritoriul comunei a luat-o la vale pe strada Pădurilor, situată pe raza administrativă a oraşului, umplând cu un strat gros de mâl curţile a trei orădeni şi acoperind strada însăşi cu un "covor" pământiu.

Cauza? Defrişarea dealului, acuză oamenii. Eroziunea naturală, zic "investitorii" care l-au cumpărat pentru a-l "curăţa" de vegetaţie şi a-l parcela în vederea construirii de case. Culmea, "capul răutăţilor", un cunoscut geambaş de terenuri, şi-a trecut în palmares o faptă similară în luna martie, când a comandat o defrişare de livadă care i-a lăsat un vecin fără 1.400 de pomi. A fost distrugere, dar neintenţionată, au decis procurorii Parchetului Oradea...

Deşteptare în noroi

Ploaia torenţială de miercurea trecută nu va fi uitată degrabă de orădenii din strada Pădurilor, care în capătul către Paleu se termină într-un deal acoperit până nu demult cu livezi de piersici şi caişi.

"M-am trezit în zori şi am avut un şoc. În toată curtea era noroi apos, gros de o jumătate de metru. Grădina şi gazonul au fost complet acoperite, în spate a fost distrusă şi piscina. Am pagube de vreo 15.000 de euro. Nici eu, nici soţia nu am mai mers la muncă, nici fetele la şcoală", a povestit BIHOREANULUI unul dintre cei trei orădeni afectaţi, Adrian Mardale. "Pompierii au adus o motopompă, dar nu aveau utilaje să evacueze mâlul. Am chemat un excavator şi o echipă de muncitori ca să-l scoată".

La trei ore după apelul telefonic făcut la redacţie, când reporterii au ajuns la faţa locului, muncitorii erau în plină activitate, iar stratul de noroi încă mai măsura cam 10 centimetri. Vecinii se căzneau şi ei, cu lopeţi şi roabe, să scape de mocirla din propriile gospodării.

Sesizări degeaba

Mardale şi-a construit casa şi s-a mutat în ea în 2009, după o investiţie de 200.000 euro. "Nouă ani nu am avut nicio problemă, dar pe asta am prevăzut-o anul trecut, când un comerciant de terenuri, Florian Jurcuţ, a cumpărat dealul cu livada şi am auzit că vrea să-l defrişeze ca să-l vândă pe parcele, pentru construcţia de case", zice bărbatul.

În iunie 2017, omul a făcut mai multe sesizări la Consiliul Judeţean Bihor, la Inspecţia de Stat în Construcţii, la Primăria Oradea şi la Garda de Mediu, arătând că la baza dealului se amenaja un drum şi că proprietarii se pregăteau să-l defrişeze. "Consiliul Judeţean a redirecţionat reclamaţia la Primăria Paleu, care de atunci nu mi-a dat răspuns. Primăria Oradea şi Inspecţia în Construcţii mi-au spus că nu-i de competenţa lor, iar Garda de Mediu a pasat sesizarea la Garda Forestieră, care mi-a transmis că răspunde numai de păduri", explică Mardale.

Jurcuţ - spune omul - a defrişat dealul în această primăvară, rezultatul fiind un peisaj selenar, fără nici măcar un fir de iarbă. Pământul a început să curgă de trei săptămâni, dar miercurea trecută cantităţile dislocate de torenţi au fost de-a dreptul uriaşe. "Dimineaţa, Jurcuţ a venit pe aici, dar a strigat şi a dat vina pe noi, că de ce ne-am făcut case aici şi de ce nu avem şanţuri de scurgere. Aveam, dar le-a acoperit noroiul", a spus Mardale.

"Obraznic", dar nesancţionat

După sesizarile de anul trecut, Primăria Oradea nu a intervenit deoarece dealul e pe teritoriul comunei Paleu, iar Inspectoratul pentru Construcţii fiindcă inspectorii nu au constatat încălcări ale Legii construcţiilor, cazul fiind mai degrabă de competenţa Primăriei Paleu.

Aici, Florian Jurcuţ e cunoscut ca un personaj recalcitrant. "Este obraznic, când vine la Primărie (n.r. - ca să-şi întăbuleze terenurile pe care le cumpără şi să le dezmembreze pe cele pe care le vinde) face tot timpul circ, vrea să fie servit înaintea celorlalţi", a relatat BIHOREANULUI viceprimarul Szebeni Alexandru, confirmând că dealul este în intravilanul comunei şi că Jurcuţ vrea să dezmembreze cele 1,5 hectare pentru a le revinde.

Fostul primar Somogyi Ludovic confirmă şi el că amploarea afacerilor lui Jurcuţ dă bătăi de cap edililor. "Primăria nu mai are bani să facă drumuri unde acest domn cumpără şi vinde terenuri. Poate se găseşte o soluţie să nu poată construi". Totuşi, edilii n-au făcut nimic concret pentru a-l descuraja şi cu atât mai puţin ca să-l sancţioneze...

"Fac ce vreau"

Florian Jurcuț, om de afaceri BihorContactat telefonic de reporter, Florian Jurcuţ (foto) a pretins iniţial că doar a "curăţat" dealul de vechea livadă pentru a replanta alţi pomi fructiferi. "Acolo nu erau decât piersici uscaţi şi buruieni, pe care le-am curăţat", a zis afaceristul care, deşi "la bază" este mecanic auto, s-a dat drept inginer pomicol.

Jurcuţ a susţinut, de asemenea, că a respectat legea ce-i impunea ca în prelabil să obţină de la Direcţia Agricolă aprobarea pentru refacerea plantaţiei. O minciună, spune şeful instituţiei, Nicolae Hodişan: "Nu ne-a comunicat nimeni că defrişează o livadă în Paleu şi înfiinţează alta. Pentru asta putem amenda proprietarul cu până la 10.000 de lei".

A doua zi, joi, Jurcuţ a revenit şi, în vădită stare de nervozitate, printre insulte şi ameninţări, s-a victimizat că ar fi "vânat" şi a afirmat că "fac ce vreau pe banii mei". "Dacă acum vreau să fac o plantaţie şi peste o săptămână să pun grâu, ce te deranjează pe tine?, s-a răstit el la jurnalist.

Mai conciliant, unul dintre asociaţii săi în cele şase firme pe care le controlează, Claudiu Creţ, a intervenit şi el, tot telefonic, pentru a sublinia că în acte terenul este în regim agricol. Totuşi, acesta a recunoscut că intenţia "investitorilor" este ca "într-un an sau doi" să-l scoată din această categorie şi să-l revândă ca locuri pentru case.

Iertat de procurori

Jurcuţ nici măcar nu e la prima ispravă de acest fel. În martie, înainte să defrişeze dealul din Paleu, BIHOREANUL arăta că samsarul, care deţine şi câteva hectare din livada din zona hipermarketului Real II, a comandat tăierea acesteia, tot fără aprobarea Direcţiei Agricole, unei firme care a doborât, însă, şi 1.400 de pomi din cea a unui vecin, Gheorghe Sarca.

Acesta a cerut intervenţia Poliţiei şi a Gărzii de Mediu, ai cărei comisari au refuzat emiterea oricărei sancţiuni, pe motiv că firma angajată de Jurcuţ, Biomass Product, era autorizată să execute defrişări. Poliţia şi Parchetul Oradea, în schimb, i-au deschis dosar penal patronului acesteia, Szlafkai Francisc, pentru comiterea infracţiunii de distrugere, dar finalitatea a fost surprinzătoare. Pe 9 mai, procurorul Vlad Benţan a decis clasarea dosarului, motivând că, deşi distrugerea a fost comisă, ea ar fi "neimputabilă", deoarece Szlafkay a defrişat livada lui Sarca din greşeală: "Eroarea a fost favorizată de configuraţia terenului, de aspectul neîngrijit şi datorită lipsei oricărei delimitări, îngrădiri sau reper".

Prin urmare, la fel ca în cazul defrişării livezii dinspre Biharia, şi în cel al "chelirii" dealului din Paleu, singura posibilitate a păgubiţilor a rămas să deschidă împotriva lui Jurcuţ şi a asociaţilor săi un proces civil. Dacă nu cumva se luptă cu morile de vânt într-o ţară în care, vorba afaceristului, "fac ce vreau", doar "pentru că putem", cum zic şi politicienii care-o conduc...


RECHIN IMOBILIAR
Jurcuţ, în război cu Primăria

Florian Jurcuţ este unul dintre cei mai activi samsari de terenuri din Oradea. Asociat cu alţi orădeni în nu mai puţin de şase firme, dar controlându-le pe toate, Jurcuţ a avut şi are pe rolul instanţelor de judecată mai multe procese în care se confruntă cu Comisia Locală şi cu cea Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar, dar şi cu persoane fizice.

În urmă cu 8 ani, BIHOREANUL arăta că Jurcuţ cumpăra drepturi litigioase de la urmaşi ai unor foşti proprietari de terenuri şi apoi le valorifica înzecit. Afaceristul a intrat în război cu Primăria Oradea pretinzând o parte din terenurile Parcului Industrial din Şoseaua Borşului şi din Parcul Salca, dar nu s-a ferit nici de răfuieli cu orădeni de rând sau cu concurenţi din branşă.

În urmă cu şase ani, de pildă, Jurcuţ s-a confruntat cu un fost partener, Mircea Matiuţă Hunyadi, care l-a acuzat de înşelăciune, dar şi cu fostul ofiţer DNA Mihai Ogbarschi, pentru livada de 5,11 hectare din zona Real II, iar pentru un teren de 2 hectare din strada Uzinelor cu italianul Nunzio Insinna. Datorită complicităţii la afacerile sale, patru funcţionari ai Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au fost cercetaţi pentru falsuri, în final fiind însă exoneraţi de răspundere.