Sentinţă favorabilă

La începutul anului trecut, consilierii judeţeni hotărau prin vot o primă etapă de reorganizare a Teatrului de Stat Oradea, înlocuind pentru început şefii celor două secţii, cărora le-a schimbat denumirea funcţiilor. Astfel, în locul directorului artistic al secţiei române, actriţa Elvira Platon Rîmbu, era numit ca director al trupei Iosif Vulcan actorul Daniel Vulcu, consilier local PNL, iar în locul directorului artistic al secţiei maghiare, actorul Meleg Vilmos, era pus director al trupei Szigligeti Ede actorul Dimeny Levente.

Imediat după Hotărârea Consiliului Judeţean, Elvira Rîmbu a atacat actul administrativ la secţia de contencios a Tribunalului Bihor, cerând suspendarea aplicării lui şi anularea, iar săptămâna trecută instanţa s-a pronunţat pe fond, dispunând anularea HCJ.

"Potrivit deciziei judecătoreşti, care încă nu a fost atacată, dar poate fi, la instanţa superioară, la Curtea de Apel Oradea, trebuie să fiu repusă în funcţie, adică director artistic al secţiei române, deci la trupa Iosif Vulcan. Asta ar însemna, implicit, ca Teatrul de Stat să revină la organigrama de anul trecut, iar reorganizarea sub forma Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan, care să înglobeze fostele secţii române ale Teatrului de Stat şi Teatrului Arcadia, plus Ansamblul folcloric Crişana al Filarmonicii, să nu se mai pună în aplicare", a declarat pentru BIHOREANUL Elvira Platon Rîmbu.

Nu se mai poate

Solicitat de BIHOREANUL să arate cum va fi pusă în aplicare decizia Tribunalului Bihor, liderul UDMR şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alexandru Kiss a afirmat că această sentinţă nu mai poate, pur şi simplu, să fie executată.

Pe de o parte, a explicat Kiss vineri, într-o conferinţă de presă, pentru că deocamdată decizia Tribunalului nu este definitivă, putând fi schimbată de Curtea de Apel. Pe de altă parte pentru că, şi dacă instanţa superioară ar menţine decizia Tribunalului, Teatrul de Stat nu va mai exista în vechea formă de organizare, astfel că nu va mai exista nici funcţia pe care să fie repusă actriţa.

"Consiliul Judeţean are dreptul de a desfiinţa, înfiinţa şi reorganiza instituţii aflate în subordinea sa, iar acest drept nu poate fi luat de nicio instanţă de judecată. Doamna poate fi repusă pe funcţie numai dacă ar mai exista acea funcţie şi acea instituţie, dar dacă ele nu mai există, atunci nici Consiliul Judeţean nu poate fi obligat să le reînfiinţeze", a spus Alexandru Kiss.