Decizie şocantă a Curţii de Apel Oradea, care vinerea trecută a transformat aproape un cincinal de puşcărie în libertate totală pentru fosta secretară a comunei Sînmartin, Livia Bara.

Trimisă în judecată de DNA fiindcă a dat unor pile şi rude terenurile comunităţii, femeia a fost scăpată de puşcărie pentru "lipsa tipicităţii obiective a cauzei", adică infracţiunea nu i s-ar încadra în tiparul legii. O sentinţă cu cântec, decisă de un judecător bucureştean ajuns la Oradea după ce fusese implicat în dosarul de corupţie al fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, şi a cărui soacră e colegă de notărăşie cu Bara...

"Dispecer" imobiliar

Afacerile cu terenuri i-au mers ca unse secretarei din Sînmartin, Livia Bara, până în 2005, când prefectul Ilie Bolojan a descoperit că falsifica Hotărâri de Consiliu Local pentru a da terenuri unor politicieni, magistraţi, poliţişti şi oameni de afaceri. Sub pretextul schimburilor cu suprafeţe situate la periferiile satelor, în extravilan şi cu regim de utilizare agricol, deci fără valoare, Bara le oferea acestora terenuri în zona ce avea să devină celebră sub denumirea "Beverly Hills".

Forţată să demisioneze şi devenită între timp notar la Valea lui Mihai, Bara a fost iniţial investigată de Parchetul Bihor, iar în 2013 trimisă în judecată de DNA Oradea, pentru abuz în funcţie contra intereselor publice soldat cu un prejudiciu de peste 400.000 euro. "În 9 situaţii din 10, persoanele care au solicitat schimburi de terenuri au avut drept scop obţinerea de foloase necuvenite, în defavoarea Consiliului Local", arăta DNA, explicând că Bara întocmea referate în care valoarea terenurilor din proprietatea comunei era diminuată intenţionat: "Terenurile cedate de CL, fiecare în parte, avea o valoare mai mare decât terenul primit la schimb, cuantumul diferenţelor valorice fiind de 412.850 euro, ceea ce reprezintă prejudiciu cauzat CL".

Condamnată şi iertată

După doi ani, în ianuarie 2015, Tribunalul Bihor a găsit-o vinovată şi a condamnat-o pe Bara la 4 ani şi 2 luni de închisoare cu executare, pedeapsă la care a adăugat încă 8 luni, adică o treime dintr-o pedeapsă anterioară de 2 ani cu suspendare, dată în 2009 pentru şantajarea unei localnice. În plus, Tribunalul i-a interzis să mai ocupe 3 ani după ispăşirea pedepsei o funcţie publică. Bara a fost obligată şi la plata daunelor materiale de 412.850 euro către Consiliul Local Sânmartin, precum şi a 10.000 lei cheltuieli de judecată către stat şi a încă 35.000 lei cheltuieli judiciare către CL Sînmartin.

Vinerea trecută, Curtea de Apel Oradea a decis însă, surprinzător, achitarea Liviei Bara, invocând două argumente. În primul rând aplicarea legii mai favorabile inculpatei, adică faptul că după trimiterea ei în judecată noul Cod Penal şi Legea 78/2000 privind pedepsirea faptelor de corupţie au micşorat de la 3-15 ani la 2-7 ani pedepsele pentru abuzul în funcţie, iar în al doilea rând "lipsa tipicităţii obiective a cauzei", adică faptul că infracţiunea nu s-ar încadra în "tiparul" obişnuit al textelor legale ce sancţionează această infracţiune.

Chiar dacă au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de Consiliul Local pentru recuperarea prejudiciului, magistraţii au anulat obligaţia Liviei Bara de a achita cheltuielile judiciare şi i-au ridicat sechestrul de pe două vile şi o fermă din Sînmartin, plus de pe o casă din Valea lui Mihai.

Judecător salvator

Mihail UdroiuŞocanta achitare a survenit după un adevărat "balet" al magistraţilor. Unul din cei doi judecători la care a ajuns dosarul, Gabriela Ţarcă, a făcut cerere de abţinere, dar i-a fost refuzată, în timp ce o alta, Denisa Vidican, s-a "recuzat" şi ea, cererea fiindu-i accepată. În cele din urmă, dosarul a fost soluţionat de Ţarcă şi Antik Levente, dar aceştia au ajuns la blocaj. Cum rezultatul era "unu la unu", a fost format un aşa numit complet de divergenţă prin cooptarea unui al treilea magistrat, care a şi înclinat balanţa în favoarea inculpatei: Mihail Udroiu (foto), unul din autorii noilor Coduri penal şi de procedură penală, dar şi una dintre figurile controversate ale justiţiei româneşti.

Fost judecător la Tribunalul Bucureşti, Udroiu a fost consilier al fostei şefe DIICOT Alina Bica, numele său fiind prezent în dosarul întocmit acesteia de DNA, pentru că a făcut trafic de influenţă în favoarea afaceristului Bogdan Buzăianu, căruia i-a dat un document DIICOT în schimbul promisiunii unei excursii în Dubai. Udroiu s-a "exilat" obţinând în ianuarie 2015 transferul la Tribunalul Bihor, după care a avansat la Curtea de Apel Oradea. De ce tocmai aici? Pentru că soţia sa e orădeancă de origine. Iar mama soacră, întâmplător sau nu, e notărăşiţă, la fel ca inculpata proaspăt achitată...