Pentru a evita aglomerarea sălilor de judecată, cauzele aflate pe rolul Tribunalului Bihor se vor dezbate la ore diferite, arestaţii şi deţinuţii vor fi audiați prin videoconferinţă, iar actele se preiau online, în vreme ce Curtea de Apel Oradea a redus la o oră programul cu publicul și vrea să judece doar cauzele urgente. Avocaţii bihoreni propun chiar suspendarea dezbaterilor.

Doar urgențe

În completarea măsurilor adoptate deja cu o zi înainte, în vederea prevenirii răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de COVID-19, Curtea de Apel Oradea a anunțat, miercuri, noi restrângeri ale activității, ce conduc practic la o administrare a justiției... pe sărite.

”Vă aducem la cunoștință că, începând cu 12.03.2020, la Compartimentele Arhivă și Registratură, programul cu publicul se reduce la o oră zilnic, în intervalul orar 9.00-10.00, cu recomandarea ca justițiabilii să se prezinte la aceste compartimente numai pentru urgențe”, arată comunicatul.

De asemenea, instanța anunță că ”în intervalul 16.03 - 3.04.2020, vor fi soluționate doar cauzele urgente stabilite prin Hotărârea Colegiului de conducere nr. 5/11.03.2020 afișată pe site-ul curții de apel – portal.just.ro/35/SitePages/acasa_default.aspx, Organizare – Hotărâri de colegiu - urmând ca, în celelalte cauze care nu au un caracter urgent să se dispună preschimbarea termenului de judecată pentru o dată ulterioară”.

La distanță

Cauzele aflate pe rolul Tribunalului Bihor se vor dezbate la ore diferite, în funcţie de întinderea listei de şedinţă şi particularităţilor, arestaţii şi deţinuţii se audiază prin videoconferinţă, iar actele se preiau online. Sunt câteva dintre măsurile de prevenire a răspândirii infecţiei Covid 19 anunţate, miercuri, printr-un comunicat, de purtătorul de cuvânt al instanţei, judecătoarea Veronica Ioniţă.

Concret, în perioada 11 - 25 martie, înscrisurile de la părţi, avocaţi, experţi judiciari, practicieni în insolvenţă, vor fi comunicate instanţei prin poştă, e-mail la adresa tr-bihor-reg@just.ro, la numerele de fax: 0359-432750 şi 0259-414484.

„Se va solicita Conducerii Baroului Bihor, Camerei Judeţene a Executorilor Judecătoreşti Bihor, UNPIR-Filiala Bihor, Camerei Notarilor Publici Bihor, Ordinului Consilierilor Juridici Bihor, CECCAR-Filiala Bihor să recomande corpului profesional propriu ca în această perioadă să îşi restrângă cât mai mult posibil prezenţa în cadrul Tribunalului Bihor, doar la situaţiile în care legea prevede expres prezenţa lor obligatorie”, se precizează în informare.

De asemenea, magistraţii vor stabili ore diferite pentru dezbaterea fiecărei cauze, în funcţie de particularităţile proceselor, pentru a evita aglomeraţia din sălile de judecată, iar în cadrul proceselor penale, se va lua în considerare posibilitatea audierii persoanelor private de libertate prin videoconferinţă.

Bolnavii să stea acasă

Judecătorii recomandǎ părţilor ca, în această perioadă, să solicite amânarea judecării cauzei sau soluţionarea acesteia în lipsă ori reprezentaţi prin intermediul unui avocat ales, acolo unde prezenţa personală nu este obligatorie.

Accesul în instanţă a persoanelor plasate în carantină sau autoizolare este interzis, însă acestea au obligaţia de a înştiinţa completul de judecată despre această situaţie, în scris sau prin poştă electronică.

De asemenea, se interzice accesul în sediul Tribunalului Bihor a persoanelor care au călătorit, în ultimele 14 zile, într- una dintre zonele de risc, a celor care au intrat în contact în ultimele 14 zile cu o persoană diagnosticată/monitorizată pentru posibilă infecţie cauzată de COVID-19 şi care prezintă una sau mai multe dintre următoarele simptome: febră, tuse, dificultăţi de respiraţie.

Persoanelor cu simptome comune de gripă sau alt tip de infecţie respiratorie li se permite accesul nerestricţionat în sediul Tribunalului Bihor, dar vor rămâne în afara sălii de şedinţă până la strigarea cauzei şi vor evita contactul cu alte persoane în sala de şedinţă.

Avocaţii să ceară amânări

Nici avocaţii nu vor să se expună, iar Baroul de Avocaţi Bihor a transmis instituțiilor publice și autorităților judiciare din circumscripția Curții de Apel Oradea o informare privind decizia Consiliului Baroului de a recomanda membrilor să evite deplasările la instanțele de judecată sau în fața organelor de urmărire penală şi să formuleze cereri de amânare în cauză". 

"Fiecare avocat va hotărî formularea cererilor, în funcție de urgența cauzelor. Solicităm respectuos instanțelor de judecată și organelor de urmărire penală să trataze cu maximă îngăduință aceste cereri, pentru a proteja atât avocații, cât și magistrații, respectiv personalul instanțelor de judecată", se precizează în informare. 

Totodată, conducerea Baroului de Avocaţi a solicitat instanţelor şi parchetelor să analizeze oportunitatea suspendării activității de judecată "până la stabilizarea situației medicale excepționale existente la nivel global".