Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formaţiunea sa este interesată ca în cadrul instituţiilor europene să găsească parteneri pentru a susţine protejarea drepturilor minorităţilor naţionale, afirmând că dacă Uniunea Europeană protejează drepturile animalelor şi reglementează dimensiunile optime ale legumelor, atunci trebuie să se implice şi în protecţia drepturilor minorităţilor din ţările membre.

"Atunci când te preocupă cum tai porcul, ca să nu sufere, sau curbura castravetelui, e bine să te ocupi şi de cei 50 de milioane de oameni care sunt minorităţi în ţările europene. Omul trebuie să fie la fel de important ca şi porcul, ca şi albinele, şi dacă în Europa de vest s-au găsit soluţii, cum s-a întâmplat în Italia cu Tirolul de Sud, atunci se poate şi pentru Estul Europei", a spus preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la Oradea.

Liderul UDMR a afirmat că formaţiunea sa a luat încă de la începutul campaniei pentru alegerile europarlamentare decizia de a dezbate teme europene, "pentru că aşa e cinstit când te prezinţi la alegeri europene", şi a constatat că cetăţenii cu care a avut contact în perioada campaniei au fost atenţi la aceste subiecte, între care agricultura şi modul de acordare a subvenţiei, accesarea fondurilor europene, dar şi "problematica minorităţilor".

"A existat interesul oamenilor faţă de instituţiile europene, faţă de soarta noastră în Europa, oamenii nu m-au întrebat despre conflictele şi disputele politice interne. Dacă ne-au întrebat, ne-au întrebat despre agricultură şi subvenţiile care vor veni, despre fondurile europene, despre problematica minorităţilor şi dacă se poate ajunge la o soluţie în care Comisia Europeană să aibă un cuvânt de spus despre protejarea minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice", a spus Kelemen

Preşedintele UDMR a afirmat, în legătură cu acest subiect, că "dezideratul nostru este de a căuta argumente şi de a găsi parteneri pentru a susţine drepturile minorităţilor naţionale". El a spus că, într-adevăr, la crearea şi în primele decenii de funcţionare a Comunităţii Economice Europene şi apoi a Uniunii Europene, "scopul nu era susţinerea drepturilor minorităţilor, dar aşa cum UE a suferit modificări importante în timp, schimbări vor fi şi în continuare, şi când vor fi aceste discuţii, aceste dezbateri, e bine să fim acolo".

În acest sens, Kelemen Hunor a amintit că UDMR, la Congresul PPE pe care în 2012 l-a organizat la Bucureşti împreună cu PDL, a reuşit să includă în documentele programatice ale popularilor europeni prevederi referitoare la protecţia drepturilor minorităţilor.