Președintele UDMR, Kelemen Hunor, aflat joi la Oradea, a afirmat că primăriile marilor orașe vor avea anul acesta mai puțini bani pentru investiții, deoarece în acest an Guvernul va reține sume importante la bugetul central din cele cuvenite autorităților locale.

„În legătură cu bugetul pe 2024, am văzut o panică la nivelul administrațiilor locale, mai ales al municipiilor și orașelor mari; și azi m-au sunat mulți primari spunând că va fi un an dezastruos. Impozitul pe venit nu va mai ajunge 100% la autoritățile locale, așa cum am reușit din 2017, pentru că Guvernul a impus o schimbare rapidă, spunând că impozitul pe dividende și pe pensii ajunge la bugetul central. Asta înseamnă că marile orașe rămân cu zeci, unele cu sute de milioane de lei în minus”, a spus Kelemen, adăugând că partidul său a atenționat asupra acestui efect la elaborarea bugetului, dar fără folos. 

Din acest motiv, „va fi nevoie de o intervenție pe buget la mijlocul anului, când vom vedea că nu sunt bani pentru investiții pentru că acești bani rămân la dispoziția Guvernului”, a afirmat Kelemen.

Liderul UDMR a făcut aceste afirmații într-o conferință de presă susținută împreună cu președintele UDMR Bihor, Cseke Attila, care a arătat că și anul trecut Guvernul a luat decizii care au determinat ca „unele programe de investiții să încetinească, iar unele să se oprească”.

În context, Cseke a reiterat că anul trecut a fost primul din ultimele trei decenii când nu s-a făcut nicio rectificare bugetară, prin Parlament, ci Guvernul a decis cu de la sine putere să realoce între ministere 31,3 miliarde lei din Fondul de rezervă bugetară.

„Rolul rectificărilor bugetare este de a regla veniturile și cheltuielile statului, care ministere performează și le mai pot fi alocați bani. Fondul de rezervă a fost folosit ca un al doilea buget, rolul constituțional al Guvernului a fost extins, iar Parlamentului a fost ocolit. Nu s-au relocat resurse financiare importante, unele șantiere s-au oprit, unele firme au intrat în insolvență, unii muncitori au plecat, în special peste hotare”, a descris consecințele fostul ministru al Dezvoltării.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!