Constituirea, sâmbătă, a noului Consiliu Judeţean Bihor, rezultat în urma scrutinului din 10 iunie, a prilejuit şi alegerea unei noi conduceri executive a instituţiei.

Cum s-au înţeles

Procedura a decurs previzibil, în condiţiile în care încă de săptămâna trecută, liderii celor trei formaţiuni importante din judeţ - PNL, UDMR şi PSD - au anunţat că vor respecta protocolul încheiat în februarie 2011, conform căruia fiecare partid se obligă ca, în cazul în care unul câştigă funcţia nr.1 în conducerea unei instituţii de administraţie publică, celelalte să primească poziţiile secunde.

Ca urmare, vicepreşedinte din partea UDMR a fost propus preşedintele organizaţiei judeţene, Alexandru Kiss, iar din partea PSD - liderul filialei, Ioan Mang.

La vot, care a avut loc conform legii în mod secret, Kiss a primit 31 de voturi, iar Mang 28, două voturi din urnă fiind nule. PDL nu a făcut nicio propunere, la fel ca PPDD şi PNL, în condiţiile în care primele două formaţiuni au doar 7, respectiv 2 consilieri, iar liberalii deja deţin prin Cornel Popa preşedinţia CJ.

După anunţarea rezultatului, PSD-istul Ioan Mang a mulţumit celor 28 de consilieri judeţeni care l-au investit cu încredere. "Ştiu că cei care nu m-au votat au făcut-o din motive strict politice şi îi înţeleg", a spus Mang, referindu-se la faptul că a fost votat doar de reprezentanţii USL şi UDMR, nu însă şi de cei ai PDL şi, probabil, ai PPDD.
La rându-i, Kiss a mulţumit şi el colegilor, dar într-un mod hâtru şi cu subînţelesuri, aşa cum a obişnuit pe toată lumea de când activează în politică. "Mulţumesc celor care m-au votat şi celor doi care au băgat în urnă voturi nule împotriva mea", a spus Kiss.

PDL, fără cuvinte

Cea din urmă procedură parcursă la prima şedinţă a noului Consiliu Judeţean a fost votarea denumirilor, competenţelor şi componenţelor comisiilor de specialitate ale CJ, cele care vor viza sau nu proiectele de hotărâri înaintea şedinţelor de plen, în vederea adoptării sau nu a acestora.

În premieră, niciuna dintre cele şapte comisii nu va fi controlată de reprezentanţii PDL, nici prin preşedinţi, dar nici prin membrii care să fie majoritari în aceste structuri de lucru ale CJ.

La şefia Comisiei economice, de finanţe şi buget a fost ales ca preşedinte liberalul Traian Bulzan (care a îndeplinit această funcţie şi în mandatul trecut) iar secretar PSD-istul Ovidiu Copil, ceilalţi membri fiind Smaranda Scridon (PNL), Ionel Avrigeanu (PDL), Alexandru Kiss şi Foro Laszlo (UDMR).

Comisia de Urbanism va fi prezidată de social-democratul Marius Rotar secondat de secretarul Sarkozi Alexandru (UDMR), iar în cadrul ei vor mai activa liberalii Nicolae Gherdan şi Viorel Pop, PDL-istul Mircea Straniş şi Szabo Ştefan (UDMR).

Un alt liberal, Dacian Foncea, va conduce din calitatea de preşedinte Comisia de Sănătate, protecţie socială şi protecţia copilului, alături de secretarul Turucz Maria (UDMR), iar membri vor fi Valentina Butişcă şi Călin Maghiar (PSD), plus Radu Ţîrle (PDL) şi Grim Andras (UDMR).

Comisia de Învăţământ, cultură, culte, tineret şi sport va fi prezidată de Foro Laszlo (UDMR), iar secretar va fi liberalul Ioan Sala, alături de care vor lucra ca membri Ioan Hule (PPDD), Florian Oros (PDL) şi Emilian Pavel (PSD).

Comisia de Mediu, turism şi agricultură îl va avea ca preşedinte pe PSD-istul Dan Derşidan şi secretar pe liberalul Nicolae Bezi, în timp ce membrii vor fi Grim Andras (UDMR), Liviu Laza Matiuţă (PDL) şi Ioan Lascău (PPDD).

Poate cea mai importantă comisie, după cea de buget-finanţe, este Comisia Juridică, pentru dezvoltare regională şi cooperare transfrontalieră, care va fi prezidată, la fel ca în mandatul trecut, de UDMR-istul Szabo Odon. Secretar va fi social-democratul Emilian Pavel, iar membri Florin Birta (PNL), Dorel Dume (PDL) şi Traian Bogdan (membru PC, dar în Consiliul Judeţean reperezentant al Alianţei de Centru-Dreapta şi membru în grupul PNL).