Administrația Prezidențială a anunțat că preşedintele Klaus Iohannis îl va primi vineri, la ora 15:30, la Palatul Cotroceni, pe Regele Charles al III-lea, care face o vizită privată în România. Este primul monarh britanic care ne vizitează țara. 

Conform programului oficial transmis de Administrația Prezidențială, în cadrul primirii oficiale va avea loc şi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a afirmat recent că Regele Charles vine în România într-o vizită privată, însă se întâlnește cu președintele României ca gest de curtoazie. 

„Se îndeplinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private, de obicei, includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private", a spus Noble, citat de Spotmedia.ro. 

Un mare admirator al României și frumuseților ei naturale, Regele Charles al III-lea a vizitat-o constant din 1998 încoce. Ba mai mult, monarhul Marii Britanii deține proprietăţi în România, printre care una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri (judeţul Braşov).

Charles al III-lea a urcat pe tron pe 8 septembrie 2022, după moartea mamei sale, Elisabeta a II-a. Ceremonia de încoronare a noului monarh, alături de soția lui, Regina Camilla, a avut loc la începutul lunii mai a acestui an. 

Potrivit informațiilor publicate de presa din Marea Britanie, Charles al III-lea nu va fi însoțit în vizita în România de Regina Camilla, ci se va relaxa în casa sa din Viscri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!