Un om de afaceri din Bihor a ajuns urmărit naţional şi a fost chiar încarcerat, joi, după ce Curtea de Apel Oradea l-a condamnat la peste 7 ani de detenţie pentru o fraudă fiscală de 3 milioane lei, fără ca judecătorii să se uite în dosar, unde se afla deja dovada că omul achitase întreaga pagubă, caz în care, conform legii, procesul încetează...

Marghitanul în vârstă de 46 ani este administratorul a două firme profilate pe curăţarea sondelor de petrol, respectiv colectarea şi transportul deşeurilor periculoase şi fusese trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani după ce, în perioada 2011 - 2015, pentru a-şi diminua obligaţiile fiscale, s-a încărcat în contabilitate cu facturi fictive de peste 11 milioane lei livrate de firme fantomă din Oradea, Bucureşti şi Vlăhiţa (Harghita).

Prin aceste manopere, ANAF a stabilit că afaceristul a provocat bugetului de stat o pagubă de 3.232.987 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Procesul lui a început la Tribunalul Bihor, unde, vara trecută, a fost achitat pentru spălare de bani, pe motiv de prescriere, însă a fost condamnat pentru frauda comisă, la 7 ani, 6 luni şi 20 zile de detenţie. Afaceristul a atacat hotărârea, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea.

Între timp, însă, el a plătit întregul prejudiciu, majorat cu 20% din valoare, dobânzi şi penalităţi. Prejudiciul nu depăşea 100.000 euro, iar Legea 241/2005 prevede că, în această situaţie, dacă se achită întreaga pagubă şi sumele accesorii, fapta nu se mai pedepseşte şi, deci, procesul încetează. 

Atât că, deşi dovezile plăţilor făcute erau la dosar, judecătorii Curţii de Apel Oradea nu le-au observat.

Ca atare, miercuri, după mai bine de 6 luni în care au amânat să pronunţe verdictul, instanţa a decis să menţină pedeapsa dispusă de Tribunalul Bihor. Plecat cu afaceri, marghitanul nu a fost găsit acasă, ca atare a fost dat în urmărire naţională, iar joi dimineaţa, la ora 6, a fost căutat din nou de poliţişti, ridicat şi depus la Penitenciarul Oradea. 

Între timp, însă, avocatul său a depus la Curtea de Apel o contestaţie în anulare, cale extraordinară de atac prin care a solicitat desfiinţarea soluţiei şi rejudecarea procesului.

Pentru că afaceristul fusese încarcerat dintr-o eroare judiciară, procesul a fost programat să înceapă chiar joi, când instanţa a şi admis în principiu acţiunea, a dispus suspendarea executării deciziei Curţii de Apel până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare, proces programat pentru luna martie.

Cert este că, joi, la prânz, bihoreanul a şi fost eliberat din Penitenciar şi a ajuns acasă. Oricum, la sperietura pe care a tras-o în spatele gratiilor, poate că de-acum se va gândi de două ori până să fenteze Fiscul...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!