Atacul a fost fulgerător. Patru indivizi mascaţi au tăbărât peste victimă, izbind-o violent cu bâtele până când a căzut la pământ, după care au luat-o la goană. Agresiunea a avut loc joia trecută, în plină zi, în parcarea complexului Lotus Center, şi l-a vizat pe interlopul Marius Lazăr, alias Ciobanu', care a ajuns în stare gravă la spital.

Atacatorii au dispărut imediat, dar după câteva ore poliţiştii aveau deja suspecţi în ancheta pornită pentru tentativă de omor: liderul clanului ţigănesc Neguş, Romulus Markovics, şi patru gorile ale acestuia, puse să-i dea o lecţie lui Ciobanu', cu care e în duşmănie de mai bine de doi ani. Chiar dacă bătăuşii au încercat să-şi şteargă urmele, oamenii legii au fost de astă dată prompţi şi au găsit maşina, bâtele şi hainele despre care se presupune că au fost folosite în atac...

Bătăuş la comandă

Marius Lazăr, cunoscut după porecla Ciobanu', e un fost agent de pază implicat în trecut în mai multe altercaţii. În toamna lui 2010 l-a atacat pe Corso pe luptătorul Alexandru Lungu şi i-a dat cu spray lacrimogen în ochi. Câteva săptămâni mai târziu, la o nuntă, s-a luat la bătaie cu un alt interlop, Carmen Pandel, iar după alte câteva zile a fost pus sub învinuire de poliţiştii din Baia Mare pentru că, împreună cu un alt bătăuş orădean, ar fi distrus o maşină în trafic, au incendiat o alta şi au bătut un tânăr cu ranga, atacurile fiind executate la comanda unui interlop băimărean aflat în război cu o grupare rivală.

Scăpat de acuzaţii, Lazăr a stat apoi departe de scandaluri. "A mai avut câteva amenzi, de pe vremea când a lucrat ca agent de pază, şi s-a mai luat la bătaie cu unul sau altul. Dar nimic grav", a declarat BIHOREANULUI unul dintre poliţiştii care l-au cercetat.

Atâta doar că, după cum spun prietenii săi, printre adversarii din ultima perioadă s-au numărat şi câţiva membri ai clanului Neguş. Şi pentru că refuza să facă pace cu ei, ba chiar îi persifla, Markovics l-a luat la ochi şi a decis să-i dea o lecţie.

Atac la pont

Joia trecută, interlopul a fost la sala de sport din Lotus Center, unde a fost zărit de unul dintre prietenii lui Neguş, Alin Mărginean. Văzând că Ciobanu' era singur, acesta l-a sunat pe Markovics să-l anunţe. "Când Ciobanu' a ieşit din sala de sport, Mărginean probabil a dat semnalul, iar Romi şi-a trimis oamenii să-l întâmpine", a povestit BIHOREANULUI Aurel Gavriş, patron al firmei de pază Laguna Guard şi prieten cu Lazăr.

Bărbatul a fost atacat la ieşirea din complex, de faţă chiar cu prietena sa. "În zonă erau patru persoane. Fata a strigat, dar degeaba. Totul s-a întâmplat în mai puţin de două minute, după care atacatorii au dispărut. Nu i-a văzut exact cine sunt, erau îmbrăcaţi în geci şi aveau toţi glugile trase pe cap", a spus Gavriş.

Rănitul voia la război

Chemat de urgenţă, un echipaj SMURD l-a transportat imediat la spital pe tânărul de 33 ani. Era rănit grav, avea fracturat craniul în două locuri, plus o mână şi un picior rupt. Cu toate acestea, martorii spun că în spital Ciobanu' şi-ar fi smuls branulele din mână şi tubul prin care respira, cerând să fie lăsat să plece. "Zicea că trebuie să meargă la război", spune sursa BIHOREANULUI. Urmarea? A trebuit să-i fie indusă comă forţată pentru a fi liniştit.

Medicii pun agitaţia bărbatului pe seama hemoragiei intracraniene. "A fost într-adevăr agitat, cel mai probabil din cauza hemoragiei. De aceea s-a apelat la comă indusă. În acest timp, organismul şi creierul lui se pot odihni, iar hemoragia se opreşte", a explicat dr. Beres Zsolt, medic la SMURD.

Interlopi la Poliţie

În acest timp, la Poliţie era agitaţie. Oamenii legii au urmărit înregistrările de pe camerele de supraveghere puse în zonă de municipalitate, dar şi pe cele ale Lotus Center, şi au început audierile, purtând discuţii cu mai multe persoane care s-au nimerit în zonă în momentul scandalului şi care puteau ajuta cu informaţii despre incident. "Unii au vorbit, alţii au refuzat. E de înţeles, lumea se teme de ei pentru că sunt violenţi", spune purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, Cristian Ardelean.

În aceeaşi zi, cazul era înregistrat la Parchet, sub acuzaţia de tentativă de omor, pedepsită cu închisoare între 5 şi 10 ani. Joi seară, Romulus Markovics şi patru dintre locotenenţii săi au fost conduşi la sediul Poliţiei pentru audieri, dar - cum era de aşteptat - nici unul nu a recunoscut că ar fi participat la bătaie. În lipsa unor probe clare, în jurul orei 2 dimineaţa, toţi au fost trimişi acasă.

Vineri, poliţiştii au pus totuşi mâna pe prima probă: un VW Passat break a fost surprins de camerele de supraveghere ale oraşului chiar în momentul în care cei patru bătăuşi înarmaţi se urcau în maşină. Verificând numărul de înmatriculare, oamenii legii au aflat că-i aparţine lui Cristian Korodi, zis Americanu', motiv pentru care acesta a fost dus la Poliţie şi audiat, iar la plecare a fost anunţat că nu are voie să părăsească ţara, fiind suspect şi aflându-se sub control judiciar.

În aşteptare

Ancheta a continuat în forţă. Tot vineri, şeful secţiei Urmărire penală din Parchetul Bihor, Alin Leucea, cel care coordonează ancheta, a dispus efectuarea unor noi percheziţii. Prima în locuinţa lui Korodi, iar o alta într-un apartament deţinut de Neguş pe strada Grădinarilor din cartierul Velenţa. Aici, poliţiştii au găsit două bâte şi mai multe geci despre care au bănuit că au fost folosite în timpul atacului, însă pentru a fi siguri au chemat specialiştii Serviciului Criminalistic, care au periat întregul apartament, prelevând totodată amprente şi mostre din urmele de sânge găsite pe bâte şi pe haine.

Sigilate, probele au fost trimise pentru o analiză ADN la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din Bucureşti. În cazul în care rezultatul va confirma că sângele este al victimei, anchetatorii vor avea o probă clară împotriva persoanelor pe care le au deja în vizor: David Bergher, hoţ de buzunare şi tâlhar, Remus Balogh, alias Nano junior, vărul lui Romulus Markovics, Cristian Korodi, zis şi Americanu', şi Cristian Filimon.

Război şi pe internet

Căutat de BIHOREANUL, Markovics s-a dat la fund, toate telefoanele fiindu-i închise. Pe pagina sa de Facebook, însă, a continuat să fie activ, postând inclusiv imagini cu el şi cu locotenenţii săi, plus un teanc de cel puţin 5.000 de euro, despre care a precizat că sunt "bani câştigaţi cu cap". Totodată, interlopii - atât cei din clanul Neguş, cât şi apropiaţii lui Ciobanu' - au distribuit către toţi cunoscuţii ştirea publicată despre incident pe www.ebihoreanul.ro şi s-au răfuit, desigur doar verbal, pe forumul site-ului.

Cât despre victimă, a avut noroc, zic medicii. Scăpat cu bine de hemoragia intracraniană, Marius Lazăr s-a trezit, e lucid şi se reface, dar va trece mult timp până când se va putea pune pe picioare. Deocamdată nu a putut fi audiat. "Urmează să se facă o constatare medico-legală, care până acum nu a fost posibilă. Va fi şi audiat când ne vor permite medicii. Trebuie să aşteptăm", explică procurorul Ardelean. De ce nu s-au luat măsuri radicale împotriva celor implicaţi într-un atac comis ziua în amiaza mare, într-un loc aglomerat, magistratul a refuzat să comenteze. "Pot spune că se fac cercetări, că se strâng probe. Probabil, săptămâna viitoare vă voi putea spune mai multe".

Până atunci, neavând nicio interdicţie, bandiţii ar putea s-o şteargă din ţară. Dar poate e bine şi aşa: măcar va fi linişte în oraş...


"PRINŢ" CU BELELE
Condamnat cu suspendare

În decembrie 2010, Romulus "Neguş" Markovics a fost condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care era acuzat de ultraj contra bunelor moravuri şi de tulburarea ordinii şi liniştii publice, după un scandal provocat în toamna aceluiaşi an în clubul Atti's, unde l-a atacat pe patronul localului, care refuzase să-i plătească taxă de protecţie.

Condamnarea nu l-a oprit, totuşi, ca în ianuarie 2011 să o comită din nou, Neguş jr atacându-l în plină stradă pe Dan Chiş, naşul recuperatorului Constantin Mărie, motiv pentru care, de teamă să nu fie din nou arestat, a părăsit ţara şi s-a refugiat în Italia. Ulterior, victima şi agresorul s-au împăcat, iar dosarul a fost clasat.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul "Răfuială mafiotă la Lotus: Un interlop e în comă, Romi Neguş şi locotenenţii lui, ridicaţi pentru audieri"