Un bărbat în vârstă de 36 ani din comuna Chişlaz a fost ridicat vineri şi depus la Penitenciarul Oradea de poliţiştii Secției 4 de Poliție Rurală Marghita.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor, comisarul-şef Alina Fărcuţa, Tribunalul Bihor a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnat la 10 ani de închisoare în regim de detenție, pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor calificat.

Chef cu final neaşteptat

Bărbatul se numeşte Florian Balla, după cum a aflat BIHOREANUL, şi a fost condamnat vinerea trecută pentru un incident pe cât de absurd pe atât de brutal: a nenorocit pe viaţă doi consăteni care, culmea, îi erau prieteni, doar pentru că l-au trezit din somn ca să petreacă în continuare împreună.

S-a întâmplat în zorii zilei de 18 octombrie 2018, în jurul orei 3 dimineaţa. Balla şi victimele sale băuseră împreună toată noaptea, iar la un moment dat, bărbatul s-a retras să doarmă, cerându-le amicilor să plece.

Cei doi erau, însă, băuţi şi ar mai fi chefuit în continuare, iar la rugăminţile lor, soţia lui Balla s-a dus să-l trezească. Ameţit de somn, bărbatul a şi venit, dar nu ca să chefuiască, ci ca să le ceară să plece, moment în care una dintre victime l-ar fi luat după gât. Gestul, unul prietenesc, l-a enervat pe Balla, care era iritat şi mahmur, după băutura mult prea multă consumată în acea noapte.

Acesta nu a mai gândit. I-a aruncat pe cei doi în curte, unde apoi a luat o bucată de scândură cu care i-a şi bătut cu atâta forţă încât oamenii au ajuns în spital direct la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean Oradea, cu multiple traumatisme şi fracturi, cele mai grave la nivelul capului.

Cu sechele grave

Potrivit sentinţei pronunţate pe numele lui Balla de Tribunalul Bihor, menţinute vineri şi de Curtea de Apel Oradea, victimele au rămas cu sechele grave neurologice, dificultăţi vizibile de vorbire şi memorie, iar medicii care le-au tratat au stabilit că au scăpat cu viaţă doar datorită intervenţiilor prompte la care au fost supuşi.

„Instanța reține ca inculpatul a acţionat în mod cu totul brutal şi fără vreun motiv legal justificat, pe fondul imposibilităţii gestionării propriilor trăiri, cu nervozitate şi violenţă, doar pentru faptul că nu s-au înţeles asupra modalităţii de finalizare a petrecerii”, se arată în hotărârea judecătorească.

„În loc să găsească o soluţie rezonabilă adaptată stadiului în care se găseau participanţii, în mod vădit în stare de ebrietate, a ales să acţioneze în mod violent asupra victimelor prin lovirea acestora în zone vitale care putea să aibă ca urmare moartea acestora”, a mai notat instanța.

Judecat şi pentru furt de lemne

Cert este că Florian Balla a încasat o pedeapsă de 10 ani de detenţie, plata cheltuielilor spitaliceşti pentru tratarea celor două victime, în sumă totală de peste 16.000 lei, la care se adaugă daune morale în valoare totală de 95.000 lei către cei doi. Pentru recuperarea sumelor datorate, instanţa a dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale bărbatului condamnat.  

Soluţia a rămas definitivă vinerea trecută, după ce Curtea de Apel Oradea a respins apelul declarat de Balla împotriva sentinţei.

Completul de judecată a decis menţinerea pedepselor aplicate, însă a stabilit că la daunele civile şi morale la care a fost deja obligat, să se adauge şi sumele datorate Serviciului de Ambulanţă Bihor, care a acordat primele îngrijiri medicale victimelor şi le-a transportat la spital.

Valoarea sumelor cuvenite va fi stabilită, însă, într-un alt proces. 

Florian Balla este recidivist, având numeroase condamnări pentru furt, dar şi un proces pe rol în care e acuzat de furturi repetate de lemne. Concret, bărbatul a fost trimis în faţa instanţei de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea fiind acuzat că, în perioada 2016 - 2017 a tăiat 41 de goruni seculari din mai multe păduri private din zonă. În acest dosar, Balla a fost condamnat deja la 3 ani şi 3 luni de detenţie la Judecătoria Oradea, verdictul final urmând să fie pronunţat la Curtea de Apel Oradea.