Astronautul Buzz Aldrin, al doilea om care a pus piciorul pe Lună, după Neil Armstrong, în cadrul misiunii Apollo 11 (1969), a anunțat, pe Twitter, în ziua în care a împlinit 93 de ani, că s-a căsătorit cu dr. Anca Faur, o româncă mai tânără cu 30 de ani, pe care astronautul o prezintă drept „my longtime love”.  

„La cea de-a 93-a aniversare a mea și în ziua în care voi fi onorat să primesc distincția „Legendele vii ale aviației”, am plăcerea să anunț că dragostea și partenera mea de mult timp, dr. Anca Faur, și cu mine ne-am căsătorit”, a scris cunoscutul astronaut pe Twitter. 

Buzz Aldrin a mai scris că el și Anca Faur s-au căsătorit într-o ceremonie privată care a avut loc în Los Angeles, adăugând și că sunt „la fel de entuziasmați ca niște adolescenți”.

Potrivit Adevărul.ro, Anca Faur (care va împlini în luna mai 63 ani) este originară din Deva, este doctor în inginerie chimică al Universității din Pittsburgh și deține mai multe brevete de invenție în domeniu. În prezent, ea este vicepreședinte executiv al Buzz Aldrin Ventures LLC. 

(Twitter / dr. Buzz Aldrin)

Aldrin a mai fost căsătorit de trei ori și are trei copii, James, Janice şi Andrew, din primul său mariaj, cu Joan Archer.

Edwin Eugene ''Buzz'' Aldrin Jr. s-a născut la 20 ianuarie 1930, în localitatea Montclair, statul New Jersey. În 1963, el a obţinut un doctorat în Astronautică de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). A devenit astronaut în octombrie 1963, în cadrul celui de-al treilea grup de persoane selectat de NASA în încercarea efectuării unui zbor spaţial de pionierat. 

Aldrin şi astronautul Jim Lovell au fost desemnaţi, în 1966, să facă parte din echipajul Gemini 12. În timpul zborului din 11-15 noiembrie 1966, astronautul Aldrin a realizat o ieşire în spaţiu, de cinci ore, cea mai lungă şi mai de succes de până atunci, notează Hotnews.ro. De asemenea, el a recalculat manual toate manevrele de andocare ale navetei, după ce radarul de la bord a eşuat. După Gemini 12, Aldrin a fost repartizat în echipajul de rezervă al lui Apollo 8 împreună cu Neil Armstrong şi Fred W. Haise Jr.

Buzz Aldrin a fost pilotul modulului Eagle care a ajuns pe Lună, în cadrul misiunii Apollo 11 lansată la 16 iulie 1969. Câteva zile mai târziu, la 20 iulie 1969, comandantul misiunii, Neil Armstrong, devenea primul om care a păşit pe Lună, urmat la câteva minute distanţă de Aldrin. Aldrin şi Armstrong au petrecut în total 21 de ore pe solul lunar, adunând mai multe kilograme de roci. S-au reîntors la bordul modului de comandă Columbia aflat pe orbita lunară şi pilotat de Michael Collins. Misiunea s-a încheiat la 24 iulie 1969, echipajul reîntorcându-se în siguranţă pe Pământ, notează sursa citată. 

După ce, în 1971, a demisionat din programul spatial, Buzz Aldrin a activat din nou în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA. Totuși, în anul următor, el s-a retras din poziţia sa de comandant al Şcolii de pilotaj USAF a Bazei Forţelor Aeriene Edwards, California, cu gradul de colonel. 

De-a lungul vieții sale, Buzz Aldrin a primit numeroase premii și distincții, una dintre cele mai importante fiind Medalia Prezidențială a Libertății. Astronautul este onorat și prin faptul că un asteroid a fost „botezat” cu numele său, la fel și un crater de pe Lună. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!