De luni, 12 ianuarie, după o pauză de un an şi jumătate, Arhivele Naţionale din Oradea şi-au redeschis sala de studiu pentru cercetătorii în istorie, aflată în noul sediu din strada Radu Enescu, inaugurat în 7 septembrie 2012.

Noul sediu, întins pe 3.885 metri pătraţi, cu săli de studiu şi cercetare, depozite, birouri şi tehnică ultramodernă, informatică şi de securitate, a fost mutat din incinta Cetăţii, dar o parte din arhive au fost păstrate, în acest interval de timp, într-o unitate militară specializată, din centrul ţării. Astfel că până acum cercetătorii nu au avut acces la sala de studiu.

"Accesul în sala de studiu, dotată cu 15 mese, este liber pentru cercetători, care trebuie doar să completeze un formular tipizat pentru a primi documentele pe care le solicită, dacă se află în păstrarea noastră. Orarul de lucru este de lunea până vinerea, între orele 8.30 - 14.30", a explicat directorul sucursalei Arhivelor Naţionale, Bujor Dulgău.

La momentul inaugurării noului sediu se estima că mutarea documentelor în această clădire se va încheia până cel târziu în iulie 2013.