Lumea "cealaltă" nu diferă chiar aşa mult de aceasta: locurile bune se dau tot pe sub mână, bogătanii se mută tot la "vile" de neam prost, iar sărăntocii stau tot înghesuiţi ca-n tramvai.

Ca să pună capăt dezordinii, Administraţia Domeniului Public vrea să impună un regulament menit să elimine specula cu locuri de veci şi să dea o imagine mai decentă Cimitirului Municipal. În fond, cel mai populat cartier al oraşului...

Vând loc de veci...

05 Pasztai Otto Zsolt.jpgLa fel ca oraşul, cimitirul are propria piaţă imobiliară. Deşi orădenii au sărăcit, afacerea funcţionează pentru că locurile de veci bine amplasate sunt tot mai puţine. Conform anunţurilor de mica publicitate, preţul unui loc de înmormântare dublu, care oficial costă 260 lei, începe de la 3.500 lei, dar poate ajunge şi la 3.500 euro! Asta fiindcă, la fel ca la case, una e să cumperi un loc înconjurat cu o centură de beton la margine de parcelă, şi cu totul alta să concesionezi un cavou lângă capela Haşaş, la un loc cu "lumea bună"! "Vânzătorii sunt fie persoane care renunţă la amplasamente, fie meşteri care au concesionat locuri din timp ca să le amenajeze şi să le vândă în profit", spune Otto Pasztay (foto), administratorul Cimitirului.

Cum parcelele disponibile mai ajung pentru doar doi ani, pentru a nu ajunge în situaţia ca ele să fie luate de speculanţi în vederea unei vânzări ulterioare, conducerea ADP, în administrarea căreia se află cimitirul, a sistat încă de anul trecut concesionarea anticipată a locurilor de înmormântare. Acum, locurile se dau numai la rând, pe cum se umple parcela. "Ca să nu apară probleme, concesionarea anticipată va fi reluată abia peste un an, după ce cimitirul se va extinde cu încă 7 hectare", spune Pasztai. În prezent APD pregăteşte licitaţia pentru desecarea şi amenajarea terenului, astfel ca lucrările să înceapă la primăvară.

Cimitir cu licitaţie!

05 Liviu Andrica.jpgDupă extindere, speculanţii vor putea spune însă adio tranzacţiilor cu parcele. BIHOREANUL a aflat că ADP lucrează la un regulament care va intra în dezbaterea Consiliului Local în cursul lunii noiembrie, cu aplicare din ianuarie 2012. Documentul prevede că parcelele concesionate anticipat vor putea fi atribuite exclusiv prin licitaţie. "De ce să lăsăm orădenii la mâna speculanţilor? Cei care doresc locuri anticipat vor putea depune cereri până la data de 25 a fiecărei luni, iar pe 30 se va ţine licitaţie", spune Liviu Andrica (foto), managerul ADP.

Conform proiectului, preţul de pornire va fi de trei ori mai mare decât cel al unui loc de înmormântare dublu. Totuşi, cei 780 lei ceruţi de APD înseamnă doar un sfert din tariful pretins de speculanţi, astfel că locurile anticipate vor fi atribuite doar unul pe persoană şi numai celor cu buletin de Oradea. "În felul acesta populaţia are garanţia că va putea concesiona fără probleme un loc de veci pentru 10 sau 20 de ani, după cum doreşte, iar sumele încasate suplimentar nu vor mai merge în buzunarul speculanţilor, ci în bugetul cimitirului", zice Andrica. Iar asta nu e tot!

Plexiglasuri şi cavouri

Ca să pună capăt debandadei din cimitir, ADP vrea să interzică improvizaţiile din plexiglas şi alte materiale care acoperă acum mormintele, dând locurilor de veci un aspect de Ocska Piac. "Cimitirul trebuie să aibă un aspect decent. Nu vom mai admite tot felul de copertine în toate culorile, împrejmuiri de morminte cu gard din lemn sau, mai rău, cu sârmă", spune directorul. Administraţia cimitirului a inventariat peste 50 de copertine şi urmează să decidă ce se întâmplă cu acestea.

În ce priveşte criptele, situaţia e şi mai simplă. "Vom face un proiect sau două cu dimensiunile, forma şi materialele standard care pot fi folosite la cavouri, ca să nu mai apară peste noapte tot felul de capele cu termopane şi aspect de casă de vacanţă", spune Andrica. Preventiv, mausoleele, capelele, obeliscurile şi alte lucrări de artă funerară vor fi autorizate pe viitor doar de Consiliul Local.

De asemenea, regulamentul va interzice expres plantarea de arbori şi arbuşti pe morminte. Până şi arbuştii pitici vor putea fi plantaţi doar cu aprobarea administraţiei cimitirului. La fel, se va interzice montarea de bănci sau ornamente pe spaţiul dintre locurile de înmormântare, iar cele care împiedică circulaţia vor fi demolate...

Morminte cu etaj

Proiectul e limpede: administraţia se îngrijeşte de starea cimitirului, iar deţinătorii locurilor de veci de cea a mormintelor. Locurile lăsate în părăsire, adică neîngrijite vreme de doi ani, vor fi atribuite altor doritori, tot prin licitaţie. La fel se va întâmpla şi cu cele a căror perioadă de concesionare a expirat. "În ambele cazuri aparţinătorii vor fi notificaţi prin scrisori recomandate, iar dacă nu se prezintă în 90 de zile pentru lămurirea situaţiei, locurile vor intra în patrimoniul municipiului", spune directorul.

Construcţiile aferente mormintelor vor fi valorificate conform legii, iar locurile eliberate vor fi atribuite pentru alte înmormântări. "Dacă aparţinătorii nu vor să prelungească perioada de concesionare, osemintele răposaţilor se îngroapă pe acelaşi loc, dar cu 50 de centimetri mai jos faţă de cota standard de 1,5 metri. Ulterior, deasupra se vor face alte înmormântări", zice directorul. Andrica afirmă că această soluţie este deja aplicată de administraţiile locale din Arad, Cluj şi Timişoara, iar măsura s-a dovedit eficientă.

Cimitirele au devenit mai îngrijite, pentru că aparţinătorii fie s-au arătat interesaţi de modul în care arată locurile de veci, fie le-au cedat altora care le-au îngrijit mai bine. Iar răposaţii nu au dat semne că s-ar opune...


"Taxele pentru serviciile prestate în cimitir vor rămâne şi anul viitor la acelaşi nivel. Vrem să majorăm însă manopera pentru săparea gropii de la 80 lei la 130 lei, pentru că actualul preţ este nerealist. Nici la ţară nu sapă nimeni un mormânt fără 200 de lei"

Liviu Andrica, managerul ADP Oradea


NO ALCOHOL!
Fără "deţul" de pomană

Viitorul regulament îşi propune să facă ordine atât între morţi, cât şi între vii. Actul va sancţiona cu amendă consumul de seminţe, fumatul, cântatul în afara muzicii funerare, folosirea zgomotoasă a aparatelor de radio şi casetofoanelor. Totodată, pune capăt unui vechi obicei: cinstirea cu un pahar de tărie chiar la buza gropii. Consumul de alcool în cimitir se va pedepsi cu amendă între 100-200 lei, iar accesul în stare de ebrietate cu 200-400 lei. "Nu ne opunem tradiţiei, dar vrem să eliminăm cazurile în care persoane în stare de ebrietate tulbură serviciul religios şi durerea unei familii care vine la o înmormântare", spune directorul Liviu Andrica. Şeful ADP precizează că decizia finală va fi luată de Consiliul Local. Sub ameninţarea amenzii, vor mai fi interzise ţinutele indecente, animalele de companie, cerşitul şi comerţul ambulant.