Politicienii noştri dispun de banul public de parcă l-ar fi adus de la ei de-acasă. Pe când încă nu bănuia că se va împuşca în gât, Adrian Năstase punea pariuri cu Ion Ţiriac pe câte săli de sport va construi, fără a conta că le făcea în scop electoral şi financiar. Nu de alta, dar Compania Naţională de Investiţii aranja licitaţiile pentru constructorii de partid cum voiau Arogantu' şi baronii. După el, Tăriceanu a început să brăzdeze ţara cu şantiere pentru apă şi canalizare fără a se întreba dacă le va şi finaliza cineva. Adevărata şefă a guvernelor PDL, Elena Udrea le-a abandonat cât ai zice Boc, pentru a plăti gondole, piscine, gale de box şi reclame cu frunze.

Nici pe Victor Ponta nu-l frământă grija corectei chivernisiri a bugetului. La TV turuie despre o autostradă care să ajute exporturile Dacia, dar la partid se gândeşte la una pentru Teleormanul din care l-au votat şi morţii. Mai nou, a scumpit benzina promiţând că din încasări va face drumuri, după ce deja a ameninţat că fără banii ăştia n-ar putea mări pensiile celor mai naivi alegători, care nu realizează nici că li se fură căciula pentru a li se înapoia doar o parte din valoarea ei.

Apucăturile şefilor din teritoriu nu sunt, fireşte, altfel. Periodic aflăm, de pildă, că Mazăre face festivaluri de samba în timp ce constănţenii au cea mai scumpă gigacalorie din ţară.

Bihorenii, deşi se dau mai cu moţ, sunt la fel de rupţi nu numai de realitate, ci şi în fund. Poate pentru că nu avem baroni de talia fraţilor mitici, ai noştri se mulţumesc să împartă sărăcia fără a face nimic ca s-o schimbe pe prosperitate. An de an, în loc să pună ceva în locul activelor "măritate" încă din anii 90 de înaintaşii lor, politicienii perindaţi în ultimul deceniu la şefia CJ, indiferent de culoare, doar au feliat banii, ruşinos de puţini, reveniţi din colectarea de TVA şi a impozitului pe venit. Folosesc sume meschine ba ca nişte cubuleţe de zahăr cu care îşi păstrează propriii primarii aproape, ba ca nuieluşe pentru a-şi ţine adversarii la colţ.

Rezultatul e că de ani şi ani şefii aceloraşi partide împart banii aceloraşi edili, lăsând fără niciun sfanţ localităţile cu primari PDL, la fel cum făceau, la rându-le, guvernele portocalii cu edilii celorlalţi. Nici măcar nu e semn de putere, de pricepere ori de caracter. În felul ăsta, pedepsesc nu doar edilii PDL (unii gospodari de ispravă), ci pe toţi locuitorii din comunele şi orăşelele acestora, ca şi cum între aceştia nu s-ar afla şi votanţi de-ai lor, de parcă aceştia n-ar fi tot bihoreni.

Procedând aşa meschin, cei trei crai din fruntea Bihorului nu realizează nici măcar că roata se învârte şi că, după următoarele alegeri, oricare s-ar putea trezi în opoziţie şi calic. Ar şi merita, dacă laolaltă cu ei nu ar urma să sufere şi cei cărora acum le aruncă firimituri cu aerul de mari seniori.