După doi ani în care comuna Bunteşti a fost condusă doar de primarul PDL Sorin Degău, localitatea are din nou Consiliu local. La alegerile parţiale locale de duminică, organizate în acelaşi timp cu cele europarlamentare, sătenii s-au prezentat la vot. Şi au făcut-o în număr mare, căci din cei 3750 de localnici cu drept de vot au venit 2.835 de oameni, adică 75,6%. 

Rezultatul? Deşi e la guvernare, PSD a suferit o înfrângere usturătoare, obţinând două mandate întregi de consilier local plus încă unul, după redistribuirea voturilor. Cele mai multe voturi le-a primit PDL, care a obţinut 6 mandate, urmat de PNL, care are 4 reprezentanţi în Consiliul Local.

Pe mâna trădătorilor

Totuşi, Ioan Mang, preşedintele organizaţiei judeţene a partidului, este mulţumit de rezultat. Nu de alta, dar, cu doar două zile înainte de depunerea candidaturilor, liderul organizaţiei locale, Gheorghe Coraş, a trecut la PDL împreună cu alţi 4 colegi.

"Am fost trădaţi la Bunteşti, dar eu mă aşteptam, era un om în care nu puteai avea încredere. Cred că e mai bine. Înainte, când mergeam acolo, mă vedeam cu 20 de susţinători, într-un bar, din care 10 cred că erau deja în bar şi le zicea (n.r. trădătorul) «Staţi pe-aici, că vine Mang . Acum am avut 100 de susţinători şi veneau oamenii cu adeziunile în mână, sperăm să avem 3 consilieri", spune Mang.

Liderul PSD se arată mulţumit de noul său şef de organizaţie din Bunteşti, Marin Avrămuţ, care, culmea, e tot "trădător", căci e un fost PDL-ist care a demisionat din organizaţia locală la începutul lunii mai.

Acuze de "blat"

Mulţumiţi sunt de rezultat şi liberalii care, însă, nu privesc cu ochi buni rezultatul obţinut de PDL-işti, pentru că, spun ei, "au jucat murdar".

"A fost o luptă inegală. Practic ne-am luptat cu banii Primăriei", comentează liderul PNL Bunteşti, Alin Peti, susţinând că în preajma campaniei electorale, edilul PDL a împărţit azot şi ciment oamenilor, a atribuit mai multe lucrări prin încredinţare directă firmelor de casă ale partidului, iar imediat după terminarea scrutinului, luni de dimineaţă, a organizat o licitaţie pentru masă lemnoasă, de care au ştiut doar apropiaţii luii. Mai mult, acuză el, în condiţiile în care pe piaţa liberă metrul cub de răşinoase se vinde la 300 lei, democrat-liberalul a vândut 600 mc de buşteni de brad din pădurile comunei la 68 lei metrul cub.

"Înainte să se dizolve Consiliul Local, s-a adoptat o hotărâre potrivit căreia nu se mai putea scoate la licitaţie material lemnos decât cu acordul consilierilor. El a făcut acum licitaţia, pe ascuns, înainte să se valideze mandatele noilor consilieri, ca să poată da la cine trebuie. Aşa e uşor să-ţi atragi capital electoral, când tu faci şi desfaci tot", acuză Peti.

Chiar şi aşa, PNL a obţinut în Bunteşti 4 mandate de consilier local, ceea ce îl mulţumeşte pe Peti. "Noi am obţinut totul pe munca noastră", a conchis liderul PNL Bunteşti.

"Nu-i aşa"

În replică, primarul Sorin Degău susţine că acuzaţiile aduse de Alin Peti nu au fundament şi poate da socoteală pentru toţi banii cheltuiţi. "Eu muncesc de 18 ani pentru comuna aceasta. Să mă laud n-are sens. Pentru unii, însă, indiferent ce fac e o problemă. Dar din punctul meu de vedere sunt răutăţi. Că am asfaltat două străduţe, că am împărţit azot. Aşa este, am făcut. Dar străduţele respective trebuiau astfaltate iar azotul trebuia împărţit şi nu au legătură cu campania electorală. Pot să arăt oricui doreşte că s-a dat la toată lumea, că e liberal, că e PSD-ist, că e PDL-ist. A fost dat asociaţiilor urbariale, care apoi l-au împărţit", se apără Sorin Degău.

Legat de "trădătorul" din partidul său, edilul susţine că a încercat să-l opreasă, dar nu a reuşit. "Nu ştiu de ce a plecat. Am insistat să rămână, dar nu a vrut. Dragoste cu forţa nu se poate", a explicat Degău.

Pe de altă parte, edilul e mulţumit de noii săi colegii de partid, veniţi de la PSD, dintre care unul, Gheorghe Coraş, a şi ajuns acum consilier local după ce a fost înscris pe locul 4 în lista de candidaţi. "Pentru PDL e un câştig. Sunt oameni valoroşi, cu care se poate lucra", zice el.

Cât despre rezultatul alegerilor, primarul e conştient că va trebui să negocieze ori cu PSD ori cu PNL, pentru a avea o majoritate în Consiliul Local şi să-şi poată continua proiectele. "Încă nu am negociat cu nimeni, nu ştiu ce va fi. Vom vedea. Poate fi ori PSD ori, de ce nu, PNL. Eu nu am resentimente faţă de nimeni. Aşa e politica", a spus Degău.

Citiţi cum a rămas comuna Bunteşti fără Consiliu Local în articolul "Votaţi să chiulească! Comuna Bunteşti funcţionează de un an cu primarul pe post de şef de trib"