Mulți elevi din Bihor au motive să-i invidieze pe cei din Căbești. După ce toamna trecută școala din acest sat aflat lângă Beiuș a fost complet modernizată în interior și dotată cu table inteligente și multe alte echipamente didactice, inclusiv instrumente muzicale, la începutul acestui an școlar a fost dată în funcțiune și curtea unității de învățământ, cu un „look” complet nou.

Cu film și popcorn

În locul unei zone ponosite, elevii au acum locuri amenajate pentru jocuri pe asfalt, diverse aparate de joacă care îi provoacă la mișcare, o mini-grădină japoneză și un loc pentru ore în aer liber, la umbra unui nuc bătrân. Gazonul verde și aleile „mozaic” completează perfect curtea, care are un aspect rar întâlnit la o școală românească.

Curtea școlii a fost inaugurată vineri, dar nu cu tăieri de panglici, ci printr-o sărbătoare a întregii comunități. Profesori, elevi, părinți și bunici au fost invitați să vadă cum arată unitatea de învățământ, iar seara cu toții s-au uitat la un film Disney proiectat pe peretele școlii, cu ajutorul aparaturii cumpărate tot pentru unitatea de învățământ. La cinematograful în aer liber, copiii au primit gratuit vată pe băț, popcorn și sucuri.

„Am finalizat lucrările de modernizare a unității de învățământ în proporție de 99%”, a declarat primărița Corina Ene, marți, pentru BIHOREANUL. Potrivit acesteia, în curtea școlii mai trebuie făcute mici finisaje, precum amplasarea unor coșuri de gunoi și a unor băncuțe.

Lucrările de reabilitare a curții școlii au costat 1,4 milioane de lei (inclusiv TVA) și au fost finanțate exclusiv din bugetul local al comunei Căbești. „Rețeta este să administrezi fondurile bine, să nu faci proiecte doar pe hârtie”, a explicat Ene, recunoscând că o întreabă și alți primari cum poate o comună săracă să susțină asemenea lucrări.

„Trebuie să fii prezent”

Investiția a fost realizată după ce, cu bani din PNDL, Primăria Căbești a reabilitat clădirea pe interior. Când Corina Ene a câștigat funcția de primar, în 2020, lucrările erau în desfășurare, ba chiar aproape finalizate.

Constatând că, de fapt, nu se făcuse decât o spoială, nu o modernizare, Ene a cerut constructorului să o ia de la capăt. Șantierul s-a prelungit cu doi ani, dar rezultatul a fost benefic pentru comună, elevi și profesori.

„Dacă tu, ca primar, te implici, constructorii n-au de ales decât să respecte proiectul. Eu mă duc și în magazin să aleg gresia, să mă asigur că vor opta pentru cea mai bună variantă. Trebuie să fii prezent acolo, pe teren, aceasta e rețeta”, a spus primărița.

Ene mai are și alte planuri ambițioase pentru comuna Căbești: lângă școală, va amenaja un teren multifuncțional, care va completa baza sportivă a unității de învățământ, sala de sport fiind acum în reabilitare.

La centru cultural, nu la bar 

La școala din Căbești învață 103 copii, în clasele 0-8, iar în această vară, pentru prima oară după mult timp, toți absolvenții de gimnaziu au promovat Evaluarea Națională. „Cred că a contat pentru elevi și faptul că au avut confortul necesar să învețe”, a mai spus Corina Ene.

Pe lângă investițiile în infrastructura școlară, primărița din Căbești mai vrea să construiască un centru cultural care să aibă o sală de spectacole, dar și spații de socializare distincte pentru seniori, părinți, copii și adolescenți. Centrul ar urma să fie deschis după-masa și în weekenduri, ca „lumea să nu mai fie nevoită să meargă la bar, ca în Las Fierbinți”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!