După aproape trei luni de-a lungul cărora a ţinut chiar şi două sau trei conferinţe de presă pe săptămână, convocând uneori jurnaliştii la întâlniri cu tot felul de miniştri şi secretari de stat chiar şi cu o oră înainte, pentru ca aceştia să le promită bihorenilor marea cu sarea, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a stat ascuns după ce eşecul electoral al partidului său şi al lui Victor Ponta a devenit evident.

În cursul primei jumătăţi a zilei, când alţi lideri PSD din ţară începeau deja să îşi anunţe demisiile, Mang a refuzat nu doar să apară în faţa presei, ci chiar şi să răspundă la telefon. BIHOREANUL a reuşit să vorbească cu el abia luni după amiază, când politicianul şi-a explicat absenţa prin faptul că ar fi fost obosit după orele de nesomn de azi-noapte. Asta chit că, de fapt, la ora 10 a dimineţii se afla în biroul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, împreună cu Petru Filip, preşedintele executiv al PSD Bihor, cu liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss, şi cu preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon...

PSD în şedinţă

"Poporul a decis, preşedinte este Klaus Iohannis cu diferenţă de aproape zece procente, asta nu poate fi comentat", a declarat Mang BIHOREANULUI. Şeful pesedist a adăugat, însă, că nu crede necesară o demisie a Guvernului ori a conducerii locale a partidului. "Cred că ar trebui să-i lăsăm să lucreze, poporul n-a ales Guvernul aici, a ales preşedintele", a fost argumentul său.

În ce priveşte rezultatele din Bihor, Mang a declarat că numărul de voturi adunate, circa 114.200, "este foarte bun, e un număr mare", dar a afirmat că problema unor demisii în conducerea organizaţiei de partid, inclusiv în ceea ce-l priveşte, rămâne la decizia colegilor săi. "Voi avea astăzi (n.r. luni) seară un Birou Permanent, tocmai ca să discutăm. Nu este un rezultat prost, am pierdut, suntem supăraţi cu toţi. Un coleg chiar mi-a plâns la telefon azi", a zis Mang, fără să dea nume şi mutând discuţia de la situaţia sa.

Cafeaua de după...

În timp ce s-a ascuns de presă şi, practic, de cetăţeni, Ioan Mang a avut luni, după cum a aflat BIHOREANUL, întâlniri la Consiliul Judeţean cu cei mai fideli colaboratori şi parteneri, între care Petru Filip, fostul şef al PDL Bihor, pe care l-a făcut preşedinte executiv al PSD Bihor, dar şi preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, şi preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon. "A fost o întâlnire la o cafea, cum am aproape în fiecare zi cu dânşii", a recunoscut Mang, refuzând să spună ce anume a discutat cu liderii UDMR, dar confirmând astfel parteneriatul cu Kiss şi Szabo.

În ciuda faptului că în mod public preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu va susţine în turul II nici candidatura lui Victor Ponta, nici pe aceea a lui Klaus Iohannis, în realitate reprezentanţii locali ai Uniunii au făcut campanie pentru Ponta. Chiar şi în ziua celui de-al doilea tur de scrutin, preşedintele executiv Szabo Odon a fost văzut la Săcueni, făcând presiuni asupra etnicilor maghiari pentru ca aceştia să nu iasă la vot şi în niciun caz să nu-l voteze pe Iohannis. Totuşi, în comunităţile maghiare din Bihor votul a fost preponderent în favoarea candidatul ACL.

De altfel, la fel ca Mang şi Filip, nici Kiss şi Szabo nu au considerat de bun-simţ să explice public rezultatul alegerilor de duminică, evitând organizarea unei conferinţe de presă pe această temă. Poate tocmai pentru că nici pe ei nu i-au ascultat alegătorii...

Citeşte pe această temă şi articolul "Petru Filip, despre urmările votului în PSD: "O decizie la cald nu este cea mai indicată""