O nouă raportare a Direcției Județene de Statistică privind efectivul de salariați, câștigurile salariale, numărul șomerilor și rata șomajului în Bihor relevă că salariații din județ au câștigat cu peste 100 lei net în plus la finele celui de-al doilea trimestru al anului față de finele primului trimestru. Nivelul salarizării rămâne, însă, ca de obicei, sub media statistică națională.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Direcția de Statistică, în luna iunie câștigul salarial mediu brut în județul Bihor a fost de 5.703 lei, creșterea la finele trimestrului II al acestui an fiind de 185 lei comparativ cu nivelul înregistrat la finele trimestrului I, când câștigul salarial mediu brut era în județ de 5.518 lei.

În ce privește câștigul salarial mediu net, în luna iunie acesta a fost de 3.602 lei, cu 116 lei peste nivelul de la finele trimestrului anterior, în luna martie fiind de 3.486 lei.

Câştiguri salariale medii brute peste media judeţului au realizat salariaţii din agricultură, silvicultură şi pescuit (5.783 lei) și salariații din servicii (5.769 lei), în timp ce câştiguri salariale medii brute sub media judeţului au realizat salariaţii din industrie și construcții (5.605 lei), mai arată DJS Bihor.

Totodată, câştiguri salariale medii nete peste media judeţului au realizat salariaţii din industrie şi construcţii (3.747 lei), precum și cei din agricultură, silvicultură şi pescuit (4.087 lei), iar câştiguri salariale medii nete sub media judeţului au realizat salariaţii din servicii (3.480 lei).

În Bihor, nivelul salarizării continuă să fie mai mic raportat la media națională, datele Institutului Național de Statistică arătând pentru luna iunie un câștig salarial mediu brut de 7.346 lei și unul net de 4.600 lei la nivelul țării.

Pe de altă parte, conform DJS Bihor, efectivul de salariați din județ a fost la sfârșitul lunii iunie de 184.782 persoane, în creștere cu 89 faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul lunii mai, iar numărul șomerilor din evidențele AJOFM a fost de 2.800 persoane, în scădere cu 10 față de cel din luna mai.

Pe sexe, din totalul şomerilor înregistraţi, 1.244 erau bărbați şi 1.556 femei.

Rata şomajului la 30 iunie a fost de 1,2% (1,0% la persoanele de sex masculin şi 1,5% la persoanele de sex feminin).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!