Primăria Oradea va investi mai bine de 550.000 de lei în iluminarea cu LED a mai multor treceri de pietoni din oraş, proiectul fiind propus de orădeni în cadrul programului de bugetare participativă.

Cu aceşti bani, 26 de zebre din Oradea vor fi dotate cu acest tip de iluminat pentru reducerea riscului de producere a unor accidente grave. Vor fi primele traversări din municipiu cu astfel de sisteme. 

Potrivit proiectului, ai cărui indicatori tehnici au fost aprobaţi joi de toţi consilierii locali, cele 26 de zebre alese sunt nesemaforizate şi nu sunt iluminate corespunzător, astfel că pot reprezenta un pericol pentru cei care le traversează seara sau noaptea. 

Concret, trecerile de pietoni vor fi iluminate "pe direcţia de mers a autovehiculelor". Înaintea zebrelor va fi amplasat un aparat de iluminat, racordat la reţeaua electrică. Acesta va fi dotat cu senzor de mişcare, iar astfel când autovehiculele se vor apropia, trecerea de pietoni va fi iluminată automat. 

Cele 26 de treceri se află pe străzile Cazaban, Oneştilor, Tudor Vladimirescu, Bulevardul Decebal, Bulevardul Dacia, Transilvaniei, Parc Petofi, Bulevardul Ştefan cel Mare, Matei Corvin, Calea Clujului, Parc 1 Decembrie, Meşteşugarilor, Lăpuşului, Sextil Puşcariu, Calea Aradului, Seleuşului şi Războieni. 

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 556.497 lei, cu TVA, fondurile fiind alocate din bugetul Oradiei. Timpul de execuţie este de 12 luni. 

Municipalitatea ia în vedere şi iluminarea altor zebre din oraş, într-o etapă ulterioară.