Muncitorii îşi pot pregăti drujbele. Comisia consultativă privind lucrările de tăiere şi intervenţie în coroana arborilor şi arbuştilor din Oradea a hotărât luni tăierea a nouă arbori afectaţi din punct de vedere biologic şi toaletarea a altora 53.

Decizia a fost luată în urma analizării unui număr de 17 cereri depuse la Primărie de orădeni şi asociaţiile de proprietari.

Tăierile şi toaletările vor afecta arbori localizaţi în zona străzilor: Universităţii, Fagurelui, Mihail Kogălniceanu, Furnicii, Lăpuşului, Constantin Tănase, Moldovei, Liliacului, Jokai Mor, Petofi Şandor, precum a bulevardelor Dacia, Decebal şi Republicii, respectiv a Parcului Traian.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, la şedinţă au participat, printre alţii, Emil Benţan, director adjunct al Direcţiei Tehnice, Mircea Stejeran, şeful serviciului Lucrări şi Servicii Publice, inginerul horticol Ramona Bakk, consilier în cadrul compartimentului Spaţii Verzi şi inginerul silvic Smit Ildiko.

Conform Regulamentului privind activităţile de tăiere, transport şi valorificare a lemnului rezultat din spaţiile verzi şi alte terenuri din afara fondului forestier naţional adoptat în noiembrie 2015 de Consiliul Local, aceste operaţiuni trebuiesc autorizate în prealabil de o comisie formată în cea mai mare parte din specialişti.

Executarea de tăieri neautorizate sau vătămări ale arbuştilor şi arborilor se sancţionează cu amenzi de la 50 lei la 100 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 1.000 şi 10.000 lei, în cazul persoanelor juridice.

Următoarea întrunire a Comisiei consultative privind lucrările de tăiere şi toaletare va avea loc în luna martie, în pregătirea curăţeniei de primăvară.

Anul trecut municipalitatea a înregistrat 871 de cereri şi sesizări, în urma cărora a tăiat 616 copaci, iar la 4.712 arbori a făcut lucrări de toaletare.