Masa rotundă "Judeţul Bihor - dezvoltare durabilă şi reorganizare administrativ-teritorială", organizată la Hotelul Ramada de senatorul PSD Ioan Mang, a reunit vineri mai puţin de 60 de persoane, majoritatea colegi de partid şi câţiva aliaţi din USL, primari şi consilieri de comune, singurele personaje de prim-rang ale politicii judeţene fiind preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, preşedintele PNL Oradea, Ilie Bolojan, deputaţii Sonia Drăghici, Ioan Roman (PSD), Lakatos Peter (UDMR) şi Adrian Merka (Uniunea Slovacilor), cărora li s-au adăugat vicepreşedintele CJ Dumitru Voloşeniuc, viceprimarul Gheorghe Carp şi şeful Poliţiei Bihor, Adrian Bucur.

Deşi tema era de interes judeţean, niciun parlamentar PDL nu a acceptat invitaţia senatorului Mang, după cum s-au ferit să iasă în public şi şefii instituţiilor guvernamentale deconcentrate, şi ei cu toţii PDL-işti.

Provocarea lui Kiss

După ce gazda a expus câteva date statistice privind judeţul Bihor, unele de o acurateţe discutabilă, şi a prezentat, de asemenea, variantele PDL, UDMR şi USL de reorganizare administrativ-teritorială, primul lider care a luat cuvântul a fost Alexandru Kiss, din partea UDMR.

Din capul locului, Kiss a afirmat că situaţia economică a judeţului poate fi dezbătută, ceea ce UDMR va şi face în viitoarea campanie pentru alegerile locale, dar în ce priveşte schimbarea organizării teritoriale orice discuţie ar fi "o prostie", fiindcă înfăptuirea ei este imposibilă din simplul motiv că nu întruneşte consens în Parlament, ci pare a fi fost aruncată de Traian Băsescu doar pentru a obţine căderea Guvernului. "Am încercat să ghicesc care este motivul, că nu pare să aibă nicio logică decât căderea Guvernului", a spus Kiss.

Liderul UDMR n-a ezitat, în acest context, să-i atace pe omologii de la PDL, senatorul Petru Filip şi deputatul Ştefan Seremi. "Vreau eu să văd care parlamentari din Bihor o să fie de acord cu desfiinţarea Bihorului. Păcat că nu sunt aici parlamentarii PDL, să-i întreb: "Domnilor, chiar veţi vota această prostie?". Cum o să vină acasă parlamentarii PDL Bihor după ce o să desfiinţeze judeţul care i-a trimis în Parlament?", a insistat Kiss.

Mang contrat de Bolojan

În ce priveşte situaţia Bihorului, senatorul PSD Ioan Mang a prezentat mai multe hărţi cu indicatorii social-economici, pentru a demonstra că judeţul a decăzut în ultimii ani, în loc să fie, cum promiteau liberalii în 2008, "un judeţ de nota 10", indicatori precum salariul mediu, ritmul de creştere economică, densitatea drumurilor şi a alimentărilor cu apă, existenţa liniilor ferate electrificate etc.

Deşi era evident atacul spre liberali, acesta n-a mai avut niciun efect din cauza primarului Oradiei, Ilie Bolojan, care pe de o parte şi-a exprimat îndoiala cu privire la veridicitatea unor date statistice, iar pe de alta a amintit că situaţia actuală are cauze mai vechi şi mai profunde decât pare la prima vedere.

Astfel, Bolojan a amintit că, spre deosebire de judeţe precum Prahova ori Argeş, unde vechile întreprinderi de stat (precum Dero sau Dacia) au fost preluate de mari companii multinaţionale, în Bihor activele au fost distruse, dând exemplul Înfrăţirea şi Alumina.

De asemenea, în Oradea au fost până în 2008 cele mai mari impozite pe clădiri din Transilvania şi Banat, iar fosta administraţia nu a pus la dispoziţia potenţialilor investitori terenuri pentru producţie, ceea ce i-a făcut pe aceştia să prefere Clujul şi Timişoara. "Lohn-ul şi comerţul nu au creat dezvoltare, ci au asigurat supravieţuire şi au creat consum", a spus primarul.

În fine, a mai amintit Bolojan, cu excepţia unei scurte perioade de timp, Bihorul nici nu a avut susţinere la Bucureşti, iar companiile de producţie se îndreaptă acolo unde se fac drumuri şi autostrăzi, nu acolo unde ele sunt lăsate în paragină, dând exemplul DN 76 Oradea-Deva, care provoacă mari pierderi agenţilor economici din Bihor, în timp ce drumul naţional dintre Cluj şi Dej are nu doar asfalt bun, ci şi o lăţime care să permită circulaţia rutieră rapidă şi sigură.

Dând, în fine, şi exemplul paradoxal al Rafinăriei de la Suplacu de Barcău, care importă ţiţei din Italia deşi materia primă se extrage chiar în zonă, Bolojan a cerut tuturor factorilor de decizie politică "să susţină pe faţă, cu toţii, companiile care produc", căci doar ele asigură dezvoltarea.

Discuţia continuă

Dezbaterea de vineri a fost doar prima din ceea ce organizatorul, Ioan Mang, a afirmat că doreşte să fie o serie care să continue pe termen lung cu participarea nu doar a decidenţilor politici, ci şi a reprezentanţilor din administraţie, din mediul de afaceri şi din cel universitar.

Până ca acest lucru să se întâmple efectiv, "deschiderea" a avut mai degrabă rolul de a arăta că liderul PSD Bihor poate aduna în aceeaşi încăpere pe omologii de la PNL şi de la UDMR, dar şi că este în căutarea unei mai mari vizibilităţi în perspectiva sondajului pe care USL îl va face pentru desemnarea unui candidat la şefia CJ. Rămâne de văzut, aşadar, dacă dezbaterea va continua şi după ce Mang ar putea să nu obţină nominalizarea din partea USL sau după încheierea alegerilor de anul viitor. Nu de alta, dar iniţiativa prea a picat în an pre-electoral...