Cred că nimeni nu mai are dubii că prin direcții, agenții și instituții de stat există funcționari publici cu un grad de nesimțire care uneori frizează penalul.

Studiu de caz. Niște arheologi amatori descoperă un sit arheologic de pe vremea dacilor în satul Urvind, comuna Lugașul de Jos, a deja celebrului primar Sorban Levente. Se dezgroapă diverse artefacte care sunt predate primarului, este informată Direcția pentru Cultură, care trebuie să dispună măsurile de protejare urgentă a sitului.

Levente își dă autogol. Trece cu buldozerul peste locație, supărat că dacii au venit prin zonă înaintea hunilor, chit că avea ocazia unică să demonstreze că și dacii erau tot unguri. Iar la Direcția de Cultură, șefa Adriana Ruge nu informează pe nimeni timp de 10 luni și-l lasă pe primar să-și facă mendrele. Prinsă cu felina-n traistă, doamna Ruge spune că-și asumă greșeala.

Mi-am zis: iată un funcționar care și-a asumat faptele, fapte care sunt de natură penală. Mă așteptam ca la ora asta doamna în cauză să fie pe la Forțele de Muncă, pentru un post de muncitoare la bandă la Plexus, sau cu bocceluța pe autobuzul care o duce la cules de sparanghel în Germania.

Ei bine, nu! Ea își asumă doar verbal mizeria și conduce în continuare instituția, sub ochii mirați și umezi ai celor care ar fi trebuit să o dea de pământ în secunda doi.

Totuși, ce o fi păzit 10 luni doamna Ruge, de nu a acționat conform sarcinilor de serviciu? Hai că o zi mergi din timpul programului la manichiură. Două zile la epilat, că poate e necesar și unul inghinal. Coaforul, croitorul, shoppingul și cafelele tot nu puteau să-i ocupe mai mult de o lună din timpul orelor de program.

Sau poate că doamna Ruge nu a făcut decât să aplice deciziile înaintașilor care au numit-o în scaunul acela, de mare culturnică a județului...