Laboratoarele Spitalului Municipal şi Spitalului Judeţean din Oradea continuă să fie singurele din întregul judeţ unde se fac teste pentru diagnosticarea infecţiei cu coronavirus.

Deşi în luna martie Consiliul Local Marghita a alocat bani pentru achiziţionarea unui aparat PCR pentru spitalul din localitate, aparat care a şi fost recepţionat, acesta rămâne nefolosit chiar şi după două săptămâni de la instalarea lui. Motivul, spune managerul Bradacs Aliz Ildiko, este lipsa unui reactiv fără de care aparatul de testare nu poate fi... testat.

Votat, cumpărat, instalat

La 23 martie, Primăria municipiului Marghita şi conducerea Spitalului Dr. Pop Mircea din localitate au anunţat că, la iniţiativa fostului ministru al Sănătăţii Cseke Attila, în prezent senator şi preşedinte UDMR Bihor, din bugetul local a fost alocată suma de 611.000 lei pentru achiziţionarea unui aparat de diagnosticare a infecţiei cu Covid-19, de tip Real Time PCR.

La finele lunii aprilie, conducerea spitalului din Marghita a comunicat că aparatul a sosit la Marghita, fiind cumpărat de la SC Agilrom SRL Bucureşti, şi urma să fie pus în funcţiune "zilele următoare", aşa încât să poată fi folosit pentru testarea populaţiei din zona de acoperire a unităţii, şi anume din perimetrul Marghita, Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai şi Suplacu de Barcău.

"A costat peste 600.000 lei şi include 10 kituri pentru câte 96 de probe", declara BIHOREANULUI, pe 29 aprilie, managerul spitalului din Marghita, Bradacs Aliz, explicând că urma ca o echipă de tehnicieni ai firmei furnizoare să facă instruirea personalului, timp de "două zile", iar "apoi se va lucra în regim de rodaj, după care facem demersuri către Ministerul Sănătăţii pentru omologare".

Are de toate, dar lipseşte esenţialul

Dotarea spitalului din Marghita putea reduce supraîncărcarea laboratoarelor spitalelor din Oradea, singurele care fac testări pentru locuitorii întregului judeţ, dar aparatul PCR nu a fost pus în funcţiune nici după două săptămâni de la instalarea lui.

Motivul? Deşi livrarea trebuia să cuprindă nu doar echipamentele, ci şi consumabilele necesare pentru efectuarea a 960 de teste, specialiştii laboratorului din Marghita au constatat, după efectuarea recepţiei şi instalarea aparatului, că lipseşte un reactiv fără de care analizorul PCR nu poate fi testat.

"Încă nu am pus în funcţiune aparatul, pentru că nu ne-a venit reactivul de probă, o substanţă cu care trebuia să se facă testarea aparatului pentru a se vedea dacă el funcţionează conform parametrilor. Este vina firmei furnizoare şi a transportatorului", a declarat marţi, pentru BIHOREANUL, managerul spitalului din Marghita.

Bradacs Aliz a mai precizat că achiziţia a costat "peste 700.000 lei", sumă din care "95% a suportat-o Consiliul Local din Marghita, iar diferenţa de 5% clubul Rotary şi spitalul".

Managerul unităţii a afirmat că nu ştie când va ajunge la Marghita şi reactivul fără de care aparatul PCR nu va putea fi pus în funcţiune, însă a precizat că în paralel a făcut demersuri la comisia Ministerului Sănătăţii pentru a omologa instalaţia ajunsă la laboratorul spitalului marghitean, aşa încât, după "pornirea" lui, unitatea să poată primi decontarea testelor de la bugetul Ministerului, adică 200 de lei pentru fiecare test efectuat.