Şefii Consiliului Judeţean al Elevilor i-au pus pe candidaţii la Primăria Oradea să se angajeze că vor da burse elevilor, aşa cum cerea un ordin al Ministerului Educaţiei de prin 2011. Culmea este că cei mai mulţi dintre viitorii primari a făcut primul exerciţiu în funcţie şi au semnat ca atare. În afară de faptul că toată povestea asta seamnă oleacă a şantaj, acum în preajma alegerilor, mă surprinde uşurinţa cu care cei care se vor aşeza pe scaunul lui Bolojan sunt decişi de pe acum să dea pomeni a la Gabriela Firea.

Dacă cei necăjiţi merită ajutor financiar, pentru a nu abandona şcola, dacă cei eminenţi trebuie stimulaţi, că la noi excelenţa e rară, nu văd de ce trebuie să premiem mediocritatea? De ce să le dăm bani elevilor? Pentru că vin la şcoală? Păi pentru noi învaţă, sau pentru ei? Pragul bursei de la 8.50 în sus face ca foarte mulţi copii să se înfrupte din finanţele oraşului, fiindcă sunt şcoli unde clase întreg au medii cu mult peste 9.

Mă gândesc cu groază că şi Consiliul Judeţean al Grădiniţelor va veni cu revendicări pecuniare. Până la urmă nu ar trebui să ne mire atitudinea asta a elevilor care cer bani ca tot poporul, dar dacă-i cauţi la telefoane vezi că au fiecare prin buzunare scule de peste 3.000 de lei. Fac şi ei ce văd în jurul lor, doar suntem o ţară unde e valabil principiul „cere şi ţi se va da".

Eu aş fi mers şi mai departe: aş cere ca imediat după absolvire, chiar dacă nu ai luat Bac-ul, să primeşti pensie specială. Iar în cel mai rău caz să fii declarat funcţionar public, să fii angajat în sistemul bugetar încă înainte de facultate şi să te pensionezi la 30 de ani.

De ce trebuie Oradea să le dea elevilor bani? Ce câştigă oraşul din asta? Oricum elevii buni pleacă la facultate în alte oraşe, mulţi tineri o şterg din ţară cu prima ocazie. aşa că orașul nu beneficiază practic de nimic din investiţia asta. În acelaşi timp, pierdem capital uman foarte valoros pentru că la ţară sunt realmente copii care au minte brici, dar nu destui bani să se poată ţine de carte.