Una dintre cele mai vechi tradiţii româneşti este îngrăşarea porcului în ajun şi e păstrată inclusiv de fermierii care au dreptul să beneficieze de subvenţii, dar nu s-au grăbit să depună solicitările, aşa-numitele cereri unice de plată.

Pentru că termenul până la care mai pot face acest lucru expiră pe 15 mai, şeful APIA Bihor, Florian Pavel, a decis ca angajaţii instituţiei să le stea la dispoziţie în toate zilele rămase până atunci, cu excepţia duminicilor.

„Vom lucra şi sâmbăta aceasta, pe 28 aprilie, şi pe 1 mai, şi sâmbetele următoare, pe 5 şi pe 12 mai. Niciun coleg nu va pleca acasă atât timp cât la uşa instituţiei va mai fi un fermier”, a anunţat Pavel în finalul şedinţei de marţi a Colegiului Prefectural.

Acesta a explicat că APIA Bihor estimează că au dreptul la subvenţii directe peste 37.000 de fermieri bihoreni, iar până în prezent au depus cereri unice de plată 22.469.

Cererile unice de plată vor mai putea fi depuse de fermieri la APIA şi după 15 mai, timp de încă 25 de zile, dar cei care o vor face după data limită fixată vor suporta penalizări de 1% din subvenţii pentru fiecare zi scursă după 1 mai.

Operaţiunea de înregistrare a cererilor unice de plată pe anul 2018 a început pe 1 martie, urmând ca între 1 iunie şi 1 iulie acestea să fie verificate administrativ, iar de la 1 iulie până la 1 octombrie să aibă loc verificări în teren. Din 15 octombrie va începe plata propriu-zisă a avansurilor sumelor la care au dreptul fermierii, iar între 1 decembrie 2018 şi 31 martie 2019 să se facă plata regulată.

Cererile unice de plată se depun la structurile APIA din judeţ pentru aprobarea aşa-numitelor scheme de plăţi directe: schema de plată unică pe suprafaţă, pentru plata redistributivă (pentru cei care lucrează terenuri cu suprafeţe între 0 – 5 hectare şi respectiv între 5 şi 30 hectare), pentru plata aşa-numitelor practici benefice pentru mediu şi climă, pentru tinerii fermieri, pentru schema de sprijin cuplat (în sectorul vegetal şi cel zootehnic), precum şi pentru schema simplificată pentru micii fermieri.

Anul trecut, în Bihor au depus la APIA cereri pentru bani europeni şi din bugetul naţional 37.428 fermieri bihoreni.

În ultimul an, cea mai mare parte a fondurilor europene intrate în România au fost accesate de fermieri, aferent subvenţiilor oferite de UE.