Nici n-a început bine campania pentru alegerile locale, că unii primari se şi dau de ceasul morţii ca să-şi păstreze scaunele, chiar şi cu preţul sfidării bunului-simţ, a oamenilor şi a legii.

Bihorel a aflat că, în condiţiile în care populaţia rezidentă cu drept de vot a crescut faţă de 2020 cu mai mult de 2.000 de persoane în toate comunele Zonei Metropolitane Oradea, iar în această situaţie autorităţile locale sunt obligate să asigure suplimentarea numărului secţiilor de votare, unii edili se conformează, pe când alţii sabotează.

În timp ce primăriile din Sânmartin şi din Sântandrei, de pildă, au cerut Prefecturii şi Autorităţii Electorale Permanente să le aprobe creşterea numărului secţiilor de la 8 la 9 şi, respectiv, de la 4 la 7, primarul din Paleu - unde acum 4 ani erau doar 3 secţii, motiv pentru care au fost cozi la votare, iar procesul electoral a şi fost întrerupt - nu are chef de aşa ceva, pentru că îl dezavantajează.

Printr-o petiţie depusă la Primărie, locuitorii cartierului Orizont, majoritatea etnici români mutaţi din Oradea, au cerut înfiinţarea unei secţii de votare în acest cartier, dar edilul UDMR-ist Somogyi Ladislau n-a trimis nicio o solicitare celor două instituţii.

Întrebat de Bihorel de ce, politicianul aflat la al doilea mandat a promis c-o va face, dar după rectificarea de buget, ca să se asigure că are bani pentru confecţionarea câtorva cabine de votare.

Un pretext tras de păr, de vreme ce cheltuielile de acest fel sunt mici, nu implică rectificări de buget şi nici organizarea de licitaţii.

Explicaţia reală ar putea fi rezumată, de fapt, cam aşa: românii să stea la "scara" lor şi eventual să meargă la grătare ori la plimbare, nu la votare. Că nu ştampilează UDMR-işti...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!