Marţea trecută, CEDO a confirmat că Mafia PSD-CCR a înlăturat-o ilegal şi neconstituţional de la conducerea DNA pe Laura Codruţa Kovesi. "De astăzi sunteţi independenţi!", a exclamat aceasta după aflarea veştii, îndemnând toţi procurorii români să-şi facă datoria, fără teama că vor mai fi îndepărtaţi abuziv din funcţii.

În aceeaşi zi, o mână de procurori din Oradea participau, alături de alte 40 de persoane, la înmormântarea fratelui prim-procurorului Alin Leucea, şeful Parchetului Bihor, care s-a sinucis după un eşec conjugal şi înhumat în cimitirul din Haieu. 

La "eveniment" au mers, pe lângă alţi magistraţi şi grefieri, inclusiv procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean, şi adjunctul său, Păunel Galoş, în ciuda reglementărilor din Ordonanţele Militare, care limitează la maximum 8 numărul persoanelor care pot asista la funerarii pe vreme de pandemie. 

Vălean a explicat BIHOREANULUI că doar a dus o coroană în numele instituţiei, fără a se amesteca în mulţime. O scuză slabă, căci putea trimite coroana, în numele instituţiei şi al său personal, prin oricine altcineva, dar mai ales inacceptabilă, pentru că magistraţii s-au dus cu maşini de serviciu. Adică fix cum făcuse la pescuit şi preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, prins de BIHOREANUL pe baltă cu un SUV achiziţionat pentru sistemul sanitar al judeţului.

După ce ziarul a demascat abuzul politrucului, punând practic pe tavă procurorilor înregistrări video şi audio, ce credeţi, însă, că s-a întâmplat? Nu s-a autosesizat niciunul! Toţi s-au "izolat" ca struţii, ca şi cum menirea lor nu ar fi să cerceteze orice posibilă ilegalitate şi să strângă dovezi pentru a trimite făptaşii în judecată, în cazul acesta pe Pásztor, pentru că a folosit în interes personal un bun al instituţiei pe care o conduce.

Participarea procurorilor orădeni la funerariile din Haieu (din Sânmartinul unde, să nu uităm, mulţi magistraţi şi-au "tras" oneros terenuri pentru vile, fără ca nimeni să răspundă pentru colosalul furt imobiliar!) nu mi-a lăsat nicidecum impresia de doliu, ci mai degrabă de reuniune în care s-a "arătat respect". Cam ca-n filmele în care Marlon Brandon, Al Pacino ori Andy Garcia au interpretat tot felul de Naşi, dar în care apăreau şi oameni ai legii amici cu "oamenii de onoare".

Cred că îndemnul Laurei Codruţei Kovesi la independenţă n-a avut asupra procurorilor noştri alt efect decât, eventual, că le-a stârnit râsul. Gestul lor o fi fost sau nu de compasiune pentru un "fratello" din breaslă, dar mie mi-a amintit câte chixuri au dat anchetatorii noştri, unii ajunşi şi după gratii din "vina" DNA: tovărăşii cu interlopi, muşamalizări de dosare, rechizitorii parcă anume făcute prost pentru ca inculpaţii să fie achitaţi... 

Nu independenţă cred că-şi doresc asemenea procurori, ci doar să fie lăsaţi în pace, să nu-i întrebe nimeni de nimic, să curgă lefurile grase şi pensiile speciale! Aştept să fiu contrazis, dar n-am nicio speranţă...