Cei cinci şefi ai partidelor parlamentare din Bihor şi 13 din cei 15 parlamentari ai judeţului (au lipsit doar deputatul PPDD Ioan Hulea şi ministrul liberal Lucia Varga) au semnat vineri un acord de colaborare prin care s-au angajat să modifice legea creditării în aşa fel încât persoanele fizice care s-au împrumutat în valută ar putea returna băncilor mai puţini bani decât în prezent.
Electricianul lui Kiss
Ideea i-a aparţinut UDMR-istului Alexandru Kiss, care a explicat că a pornit de la exemplul concret al unui angajat al său, electrician, care în 2008 a împrumutat de la BRD bani pentru a-şi construi o casă, iar după cinci ani încă mai are de plătit o sumă aproape la fel de mare ca şi cea primită.
"În aprilie 2008, omul a luat creditul de 65.000 de euro, iar de atunci a tot plătit rate şi acum încă mai trebuie să dea 60.500 de euro", a explicat Kiss.
Soluţia propusă de preşedintele UDMR Bihor este ca persoanele fizice să poată scăpa de povară luând un credit de refinanţare, iar suma pe care s-o achite pentru stingerea creditului iniţial să poată fi plătită în lei, calculată prin raportare la cursul euro-leu din momentul contractării creditului.
"Omul a luat 65.000 de euro, echivalentul a 234.000 lei, iar în prezent datorează 60.500 de euro, adică 266.200 lei. Dar dacă datoria ar putea fi plătită în lei şi suma ar fi raportată la 3,6 lei, cât era euro în 2008, ar mai avea de rambursat doar 217.800 lei. Deci ar face o economie de 48.400 de lei, adică 11.000 de euro", a spus Kiss.
Risc împărţit
"Nu oamenii, nici politicienii, au inventat criza, ci băncile, şi atunci ar fi corect ca riscul valutar să fie împărţit de clienţi cu băncile", a mai spus Kiss, adăugând că în acest fel ar avea de câştigat atât cetăţenii care au credite, cât şi economia în general. "Omul ar rămâne cu nişte bani care ar putea merge în consum", a explicat el.
Potrivit acordului de colaborare, semnatarii se obligă să susţină modificarea OG 50/2010 privind creditele de consum, astfel încât titularii creditelor în valută să le poată rambursa anticipat, integral sau parţial, în moneda în care a primit creditul, în moneda de referinţă a creditului (euro) sau în moneda naţională, după cum doreşte titularul creditului.
De asemenea, propunerea legislativă prevede că în cazul rambursării în lei a creditelor acordate în altă monedă, acestea se vor recalcula la solicitarea titularului creditului, iar la recalcularea în lei se va ţine cont de ratele de credit lunare achitate şi de dobânda aferentă creditului utilizat.
În fine, valoarea creditului rămas de rambursat, prin recalcularea în lei, se va determina prin înmulţirea soldului creditului cu cursul de schimb mediu lunar stabilit de Banca Naţională a României, pentru moneda în care s-a acordat creditul sau moneda de referinţă a creditului din luna în care a fost încheiat contractul de creditare.