La aproximativ o jumătate de oră după festivităţile organizate de autorităţi în Piaţa Unirii pentru a celebra Unirea Principatelor Române, aproximativ 200 de studenţi orădeni, dar nu numai, au "desenat" în Piaţa Unirii o hartă umană, aşa încât din alăturarea lor să rezulte imaginea hărţii României.

Deşi plecaseră după festivităţi, s-au întors în Piaţa Unirii şi câţiva politicieni, precum prefectul Ioan Mihaiu, ministrul Florian Bodog, vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi totodată şef al PSD Bihor, Ioan Mang, şi viceprimarul Oradiei, Florin Birta.

Alcătuirea hărţii n-a fost o sarcină uşoară, preşedinta Uniunii Studenţilor din Oradea, Raluca Maghiar, fiind cea care i-a coordonat, dirijându-le mişcările cu ajutorul microfonului încă păstrat în piaţă. Tânăra le-a spus colegilor prezenţi – membri sau nu ai asociaţiilor Studenţilor Ingineri, Studenţilor Economişti, Studenţilor şi Elevilor Basarabeni, dar şi studenţi străini, inclusiv de culoare – cum să ia loc "în dispozitiv", pentru ca harta umană să iasă pe potriva celei geografice.

De altfel, conturul pregătit prin aşternerea pe pavaj a unor cartoane nu a fost de mari dimensiuni (doar 24 de paşi din extremitatea vestică în cea estică a hărţii), probabil pentru că iniţiatorii "flash-mob"-ului nu ştiau câţi orădeni vor da curs invitaţiei lor de a participa la eveniment.

Cei mai disciplinaţi s-au dovedit, cum era de aşteptat, agenţii Poliţiei de Frontieră, care la un moment dat s-au aşezat simbolic chiar pe contururi, ca şi cum ar fi stat de strajă patriei. Apoi s-au amestecat şi aceştia cu studenţii şi cu reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor, echipaţi tot în uniforme.

Două tinere îmbrăcate în straie populare au încercat să intoneze Imnul Naţional, însă vocea şi necunoaşterea versurilor le-a încurcat adesea, chiar dacă aveau în faţă, tipărite, textele. Stângăcia a fost totuşi mascată datorită difuzării, concomitent, a înregistrării Imnului în interpretarea clasică, a unui cor bărbătesc.

Participanţii s-au prins într-o nouă Horă a Unirii, din care au făcut parte, la fel ca în urmă cu o jumătate de ceas, şi câţiva politicieni, precum şeful PSD Bihor, Ioan Mang, şi prefectul judeţului, Ioan Mihaiu. În final au stat cu toţii pentru o poză de grup, pe care fotoreporterii au făcut-o de la balconul Palatului Vulturul Negru, din redacţia Digi 24 Oradea, iar fotografii de ocazie, cu telefoane mobile, de la "firul ierbii", din piaţă.